Започна национална дарителска кампания за завършването на единствения у нас храм, носещ името на св. Евтимий Търновски. Той се намира в двора на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Кампанията е подета по идея на ректора на ВТУ проф.д-р Христо Бонджолов и с помощта на основния спонсор – бизнесмена Стефан Шарлопов.

Университетският храм „Св. Евтимий, Патриарх Български“ е в груб строеж, за който до момента са вложени 500 хил.лв. След няколкогодишно прекъсване дейностите по него се възобновяват с подкрепата на спонсори и дарители.

Нужни са още около 200 хил.лв., за да бъде завършен изцяло отвън, като се планира това да се случи до 22 септември тази година.

Преди дни бяха събрани малко над 55 хил.лв. за инициативата по време на благотворителен бал във Велико Търново. На търг бяха разиграни картини и икони, предоставени за каузата от преподаватели във Великотърновския университет и от бизнесмени. В сметката на храма бяха събрани и парични дарения от многобройните гости на събитието.

Вече има предложение от фирми да направят външната облицовка на църквата и медния обков на кубетата й. Местната Община също ще съдейства финансово, а от бюджета на университета са отпуснати пари за закупуване на камбана.

кампания за храм във ВТУ

от ляво надясно: г-н Шарлопов, проф. д-р Бонджолов и проф. д.ф.н. Харалампиев, сн.: ВТУ

Вътрешната част на университетския храм вероятно ще бъде доверена на студентите иконографи във ВТУ. Г-н Шарлопов поема ангажимент да ремонтира ателиетата, в които се обучават и творят, а те – да изработят проекти за изписването на стените и иконостаса.

По думите на ректора проф. Бонджолов завършването на тази църква е народно дело, а не лично и тя принадлежи на всички българи.

Кампанията по събиране на средства продължава и всички, които дадат своя принос за доизграждането, ще получат грамоти за дарение, информират организаторите.

Първата копка на ц.„Св. Евтимий, Патриарх Български“ е направена на 20 януари 2003 г. по повод 610-годишнината от смъртта на обичания български патриарх, чието духовно и книжовно дело остават завинаги в историята. Инициатор за градежа е тогавашният ректор на ВТУ проф.д.ф.н. Иван Харалампиев.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!