В Казанлък ще се обучават специалисти в машиностроенето, които да попълнят липсата от професионални кадри в тази област. Това ще стане възможно с откриването на Технически колеж по енергетика и електроника в града, който ще бъде част от Технически университет – София.

Акредитационният съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) излезе с решение за разкриването на висшето учебно заведение. Студентите ще се обучават в специалността „Технология на машиностроенето“ за период от три години или шест семестъра. Степента, с която ще се дипломират, е „професионален бакалавър“, научаваме от Община Казанлък.

Очаква се Министерството на образованието и науката също да даде съгласието си за създаването на колежа. От МОН предоставят и сграда, в която той да се помещава, а именно Професионалната гимназия по строителство. Тя е избрана за потенциално ползваема след оценка на експерти от различни учебни заведения, направена миналата година.

От няколко години местната общинска власт прави постъпки към решаването на проблема с недостатъчния брой инженерни кадри в така добре развития отрасъл на машиностроенето в града. Кметът Галина Стоянова е провела редица срещи с министри и ректори, които да окажат съдействие за повишаване на квалификацията на казанлъчани, особено на младите хора.

От страна на местния бизнес Община Казанлък има обещание за подкрепа в това начинание. Фирми ще осигуряват стипендии на обучаващи се в специализирания отрасъл младежи, също и ще предоставят материално-техническа база за тяхната практика.

При изготвянето на проекта за казанлъшкия Технически колеж по енергетика и електроника са взети под внимание данните от  направено проучване сред учениците в област Стара Загора за това дали са склонни да продължат висшето си образование в Казанлък. Направен е и анализ от местното Бюро по труда на нивата на заетост в сектор „Индустрия“.

В Казанлък от години е внедрено дуалното обучение, при което младите хора придобиват професионални умения в училище и едновременно с това ги затвърждават на практика в местни предприятия. С откриването на колежа тези младежи, а и други желаещи от страната, ще могат да направят по-плавен преход към професионалната си квалификация.

Технически колеж

сн.: Община Казанлък

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!