Малтепе е най-голямата надгробна могила у нас със своята височина от 26 м и 90-метров диаметър. Тя се намира в землището на село Маноле, община Марица.

С историческа възстановка на живота на траки и римляни през III в. сл. Хр. и гозба по антична рецепта, приготвена от Ути Бъчваров, тук беше официално открит археологически комплекс с експозиционен и информационен център. В него връзката на посетителите с времето на траките по нашите земи е по-лесна чрез използването на съвременна технология.

Мултифункционален софтуер осигурява индивидуални екскурзоводски беседи за всеки гост, придружени от информация за настоящи и бъдещи изложби в центъра. Специално изработени копия на автентични тракийски накити, керамични съдове и оръжие могат не само да бъдат разгледани, но и пипани. Тук е изложена и единствената карта на могилите в България.

Малтепе

сн. maltepe.bg

Освен чисто фактологичната информация, която се предоставя в комплекса, има и зони за практически дейности, които неусетно ще ни пренесат в миналото. В обособени занаятчийски работилнички са представени традиционни за онова време уреди и инструменти като тъкачен стан, керамична пещ и грънчарско колело.

Студентите по археология имат свое място, отредено за учебна археология и реставрация на археологически находки. В комплекса „Малтепе“ е изградена цялостна инфраструктура, предлагаща лесен и удобен достъп до културно-историческото наследство в района.

Близо 806 хиляди евро е стойността на направените дейности по облагородяване на терена и изграждането на археологическия комплекс. Те са отпуснати безвъзмездно по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ в изпълнение на проект „Музей на открито „Малтепе“.

С реализацията на мащабния проект Община Марица се надява да привлече повече туристи в селото, в чиято територия влиза могилата.

Археологическите проучвания на Малтепе показват, че тя е част от голям могилен некропол на траките, пряко свързан с античния Филипопол за времето от І в. пр. Хр. до ІІІ в. сл. Хр. След геофизични проучвания на насипа са установени различни по вид гробни съоръжения, сред които се откроява централна гробница. Предполага се, че тя е свързана с Реметалк II – цар на тракийското племе сапеи и Одриското царство през 18-38 г. и неговото семейство.

Save

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!