Български ученици отново доказаха, че в България има умни и млади хора, които могат да решават математически задачи и да се борят с най-големите държави в света.

Месец ноември и декември 2017 година беше изпълнен с математически постижения на много български деца.

Първото събитие беше проведено от международната фондация „Леонард Ойлер“ в град Стара Загора. В състезанието участваха повече от 4000 деца от 22 страни.

Съответно на топ места се класираха български ученици от шести и осми клас. За самия финал, който ще се проведе през февруари 2018г., ще се състезават повече от 30 ученици от цяла България.

Другото събитие от последните месеци е свързано с TIMO -Тайландската международна олимпиада по математика. Учениците: Александър Проданов, Георги Стратиев и Стилиян Иванов от Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ са на позиции за златен и бронзови медали. В продължение на 90 минути те решаваха задачи от различни области на математиката: Геометрия, Комбинаторика и др. В началото на тази година очакваме българските квоти за финала, а самият той ще се проведе на 21 февруари 2018 година. В самото състезание се включиха 200 участници от различни български градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Казанлък и др., а при самото крайно класиране се взимат и резултатите от другите държави участници.

Последната добра новина касае всички ученици от пети до осми клас, които са запалени по математиката. От тази година отпадат квотите, които до момента важаха за Пролетните математически състезания. Преди промяна участниците имаха квоти спрямо областите, в които живеят. Така градове като София, където има множество математически училища, съответно и участници, оставаха най-ощетени. Вече тези ограничения отпадат и всички могат да се регистрират до 28 февруари 2018 година, а оценяването ще се извършва от национална комисия, назначена от министъра на образованието.

Ние от Добри Новини пожелаваме успех на учениците, които ще представят България през февруари месец и стискаме палци на всички останали, които се подготвят за математическите състезания през 2018 година. 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!