В град Видин се състоя еднодневен фестивал за промотиране на старта на новия проект финансиран по програмата Интеррег “Мрежа от електрически велосипеди”. По време на фестивала жителите и гостите на град Видин имаха възможността безвъзмездно да се качат и покарат едно от двадесетте електрически колелета предоставени по проекта в града.
Видин е един от общо 16-те български града наред с Враца, Белоградчик, Мездра, Лом, Червен Бряг, Монтана, Плевен, Горна Оряховица, Велико търново, Свищов, Русе, Силистра, Дулово, Оряхово, Добрич и Балчик, които разполагат с общо 120 електрически велосипеди. Съгласно проекта със същия брой велосипеди разполагат и погранични градове на северната ни съседка, някои от които са Гюргево, Костанца, Александрия и други.

източник на изображението: http://www.opusbike.com

Електрическите колелета ще бъдат предоставяни на желаещите, за обиколки в пограничния район между Румъния и България. Разстоянието, което един електрически велосипед може да измине без да се налага презареждане е от 50 до 70 км. След това той ще може да бъде зареден в някой от 35-те пункта, създадени за целта. Във всеки пункт има възможност да бъдат зареждани общо 5 велосипеда едновременно. Цената за употреба на велосипед се равнява на 1 евро за час, а при зареждане ще се заплаща стойността на изразходената електроенергия.
Водещите партньори по проекта са Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин (България), Видинската търговско-промишлена палата , Румънска асоциация за електронна промишленост и софтуер – Олтения и Агенцията за малки и средни предприятия – Калафат. Освен възможности за развитието на трансграничния туризъм, чрез проекта се отваря и нова възможност за спад на безработицата в най – бедния район на ЕС – северозападна България.

източник на изображението: www.novini.bg

Още един проект финансиран по програмата Интеррег V – A Румъния – България се очаква да бъде завършен в началото на 2018та година. Проектът се нарича “Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт”. Той включва летене с топловъздушен балон в района на българо – румънската граница.

Save

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!