96 български общини се включват в световната екологична инициатива „Часът на Земята„. С всяка година броят на ангажираните към проблемите на планетата ни хора се увеличава и те гасят светлините в домовете си за един час тази събота /25 март/.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ – това е мотото на инициативата

Кампанията, насочена към климатичните промени, се провежда за 10-а година в повече от 170 държави. Тя цели да насочи вниманието на хората към замърсяването на околната среда, към които се отнася и светлинното замърсяване, причинено от изкуственото осветление най-вече в градовете.

Всеки може да стане съпричастен към екологичния призив, като загаси осветлението в дома си за един час на 25 март /събота/, за времето от 20,30 ч. до 21,30 ч. В много градове в страната се организират събития, свързани с „Часът на Земята“, а светлините на обществени сгради и паметници се изключват в подкрепа на идеята за по-чиста планета.

Организатор на инициативата в световен мащаб е WWF. За тазгодишното ù отбелязване в София ще се състои традиционният светлинен спектакъл в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Осветлението на фасадите на много от институциите ще бъде угасено.

WWF

Интересна акция организират от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/. В Часа на Земята ще се проведе изкачване и спускане със светлини от Черни връх, в което, разбира се, ще се включат само добре подготвени за такова предизвикателство хора. По този начин представителите на БАССЕС ще изразят положителната си нагласа към планината, оставяйки домовете си тъмни и излизайки сред природата за един час.

Световната природозащитна организация WWF приканва жителите на градовете също да изгасят светлините в своите домове за един час. Те препоръчват и следването на някои правила, с които може да се намали въздействието на изкуствената светлина върху екосистемите, замърсяването с отпадъци и прекомерното използване на природни ресурси за нуждите на човека. Научете повече за тях тук.

Видео 1 на кампанията Часът на земята.

Видео 2 на кампанията Часът на земята.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!