Никил Чопра избра две малки населени места в България, както и София, които да станат част от неговото представяне на 14-ото издание на изложението Documenta /“Документа“/. Престижният художествен форум се провежда в Касел, Германия, а този година в него се включва и гръцката столица Атина.

Пърформансът на Чопра се нарича „Рисуване на линия през пейзажа“, в който са събрани впечатленията му от различни места в Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия и Германия. Във всяка страна той разпъва своята бяла шатра и я изрисува отвътре, запечатвайки по стените й картини, вдъхновени от всяка нова дестинация. Творческото му приключение ражда и запознанства с местни артисти, с хората от региона, които могат свободно да посещават палатката му, докато той твори, и да се гощават с традиционни индийски ястия и напитки.

В рамките на около месец индиецът изминава близо 3000 км със своя екип. Част от тях са в нашата страна, където избира за свои спирки село Царино /област Кърджали/, София и село Горна Липница /област Велико Търново/.

Различните пейзажи, нарисувани с пастели по стените на палатката на артиста пътешественик, оформят цялостна мащабна картина. Именно тя беше експонирана в германския град Касел на 9 и 10 юни, като панорама на подбраните от него европейски кътчета.

съвременно изкуство

сн.: Madhavi Gore, официална страница на изложението

Изложението за съвременно изкуство „Документа“ е с дългогодишни традиции и влияние в художествените среди. То се провежда веднъж на всеки пет години, като първото му издание е от далечната 1955 година. Започва като място, където широката публика може да се запознае с творческите търсения на значими за модерното изкуство артисти, каквито са руският художник Василий Кандински и провокативният Пабло Пикасо.

В последните издания на престижния форум се представят автори на съвременно изкуство от цял свят, чиито произведения се разполагат на няколко места в град Касел за 100 дни. Над 160 са участниците тази година. Една от най-интригуващите творби е инсталацията „Партенонът на книгите“, в която дейно участие взема и публиката. Артистичният проект представя модел на едноименния древногръцки храм, посветен на богинята девица Атина, но построен от хиляди книги.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!