Три културни обекта от Североизточна България са включени в проект, който ще бъде изпълнен със средства от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО. Мадарският конник, Ивановските скални църкви и Свещарската гробница ще бъдат обединени в общ туристически продукт.

Проектът „Средновековно световно културно наследство в Североизточна България“ беше представен в пътуваща конференция в Русе и Шумен. Той се разработва  от Регионалните исторически музеи в двата града, а партньор в него е Исторически музей – Исперих.

Целта на съвместната им дейност е да популяризират споменатите паметници. Експерти от различни области на науката се срещнаха, за да обсъдят идеи за развитие и ефективно управление на тези значими обекти на територията на страната ни. Резултат от пътуващата конференция ще бъде книга, която съдържа доклади, представени на експертните срещи. Тя ще излезе от печат през юни тази година. 5езична информационна брошура също ще дава интересна информация за обектите от световно значение в Североизточна България.

сн.: РИМ-Русе

Част от проекта е и образователен модул, насочен към децата. Магнитни пъзели, разположени в трите музея – в Русе, Шумен и Исперих, ще запознаят децата по един оригинален начин със значимите културни паметници в техния регион. Върху тях ще има изображения на Мадарския конник, Ивановски скални църкви и тракийската гробница край Свещари, които малките изследователи трябва да подредят.

Ивановските скални църкви се намират в близост до русенското село Иваново. Няколкото на брой църкви, параклиси и килии формират скалния манастир „Св. Архангел Михаил“. Изграден е в първата половина на ХІІІ в. и по времето на Второто българско царство, се превръща в значим духовен и книжовен център. Стенописите, запазени в някои от църквите, са под закрилата на ЮНЕСКО.

Мадарски конник представлява средновековен скален барелеф, който е единственият в Европа от периода на Ранното средновековие. Намира се в близост до шуменското село Мадара и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Датиран е към началото на VIII век.

Тракийската гробницата край село Свещари, община Исперих,  е богато украсена, датирана към първата половина на III в. пр. Хр. Предполага се, че в нея е погребан цар Дромихет, владетел на гетите. Тя е част от ИАР „Сборяново“ и също е под закрилата на ЮНЕСКО.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!