Проектът „100 лица зад българската наука“ разчита на съдействие от доброволци

Да бъдеш учен изглежда скучно и безперспективно занимание, особено в очите на младите. Но ако имаш възможност да се запознаеш отблизо с такъв човек, може би веднага ще промениш гледната си точка, след като усетиш какво е да имаш призвание, да мечтаеш да допринесеш с делото си за науката.

Проектът „100 лица зад българската наука“ има точно тази цел. Идеята е широката публика да се докосне до съдбите на личностите в науката, да разбере до колко тя е част от техния живот. Списание „Българска наука“ ще включи разказите на 100 българи в електронна книжка, която ще се разпространява безплатно. Участниците ще са специалисти от страната ни, които се развиват не само у нас, но и в чужбина. Когато тя бъде изготвена, официалните гости на представянето ще бъдат именно хората, които са дали интервюта в нея, повдигайки завесата на своята работа.

Планира се изданието да бъде в PDF формат.

Всеки, който иска да съдейства на организаторите, може да се включи доброволно при взимането на интервютата с учените. Необходимо е да притежавате езикова култура и комуникационни умения. Въпросите може да зададете не само на живо, но и онлайн, изборът зависи от вашето време и ангажименти.

В обществото липсва позитивна нагласа към учените, а проектът „100 лица зад българската наука“ ще спомогне за създаването ѝ, надяват се ентусиастите, които са се заели с него. Доброволците ще получат удовлетворение, че са помогнали това да се случи и са популяризирали дейността на хората, които не са под светлините на прожекторите. Те самите също могат да предложат някого, ако имат предпочитания или интерес към конкретна личност.

Някои статистики сочат, че в България учените са на изчезване, а причините не са една или две – заплащане, условия на труд, спънки при издигане в кариерата. Изглежда, за да се хвърлиш в дълбоките води на науката, трябва да я носиш в сърцето си, или да си авантюрист. Може би този проект ще съумее да провокира любопитството на младите, които тепърва обмислят вариантите за своята реализация.

Доброволци, които искат да подпомогнат тази инициатива може да се регистрират тук.

Източник: Млада София


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!