„Академия ГРАДЪТ“ организира тазгодишния конкурс „Училища на бъдещето” заедно с Фондация „Америка за България“. Конкурсът е насочен към подобряване на учебната среда в българските училища, която в наши дни не винаги отговаря на нуждите на подрастващото поколение. Лиляна Павлова, министърът на регионалното развитие и благоустройството, е патрон на инициативата „Академия ГРАДЪТ“.

Участниците са младежи с интереси в областта на интериорния дизайн, архитектурата и техническите науки – студенти, ученици и млади професионалисти, които генерират идеи на тема как трябва да изглежда училището на бъдещето. Всички те имат възможността да представят проектите си, свързани с подобряването и осъвременяването на образователната среда в българските училища. Участващите проекти са 27.

училища на бъдещето

Иновативните проекти се отнасят за различни помещения в училищата – класни стаи, зали за дебати и извънкласни дейности, кабинети по математика, природни науки, езици, информационни технологии и др. Победителите ще получат парична награда и възможност да стажуват 3 месеца във Фондация „Америка за България“. Някои от проектите могат дори да бъдат развити.

Журито, което ще оценява проектите, е представено от професионалисти като арх. Пенка Станчева от PS Architects, арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България“, арх. Димчо Тилев от „Тилев Архитекти“, арх. Ангел Захариев от А&A Architects, арх. Георги Кътов от I/O Architects, арх. Пламен Братков от „Аедес“, както и Ваня Кастрева – началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

Проектите на участниците в „Училища на бъдещето” могат да се видят на изложба в Sofia Event Center, която се провежда днес, 20 юли, от 10 часа сутринта до 19 часа вечерта. В 18 часа ще бъдат оповестени победителите в конкурса. Също така, през септември произведенията на участниците ще бъдат изложени като експонати в „Музейко“ и Съюза на архитектите в България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!