Дори и като актьор ми отнема много време да проумея защо думите и буквите се разместват в съзнанието ми и излизат наяве различно.” – Дани Глоувър, актьор
Така холивудският актьор описва живота си с диагнозата дислексия. Всъщност дислексията не е заболяване. Тя е генетично обусловен по-различен начин на усвояване на поднесената информация. Едно от затрудненията, които дислектиците изпитват е да четат и пишат, поради което трудно се съсредоточават и лесно губят интерес.

Източник на снимка:
www.dnevnik.bg

Често при писане и четене те не могат да направят разлика между някои от буквите. Това се дължи на факта, че разглеждат буквата не като част от дума, а като отделен триизмерен обект и води до куп проблеми в изучаването на учебния материал в ученическа възраст.

С техните проблеми е запозната студентката от Националната художествена академия Кристина Костова. Тя също има дислексия и затова избира като свой магистърски проект да разработи шрифт, който да бъде лесно разчитан от дислектици. Създадения от Кристина изглед на буквите не е много по-различен от този в другите шрифтове. В буквите на Кристина отделни елементи са подчертани така, че те да не бъдат обърквани една с друга.

Източник на снимка: www.dnevnik.bg

Шрифтът е предназначен предимно за децата на възраст между 7 и 11 години, но може да улесни дислексиците и в по-голяма възраст. Той е създаден в сътрудничество с други дислектици. Те са давали обратна връзка относно трудностите, които са изпитали по време на четене на текст с новосъздадения шрифт Adys.
От Adys може да се възползват безплатно учители, родители, деца с дислексия, както и всеки, който проявява интерес. Достатъчно е само хората да се свържат с нея по електронната поща (kris.kostova@gmail.com). В близко бъдеще Кристина се надява да разполага със сайт, от който шрифтът да може да се тегли свободно.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!