Предстои ремонт на 17 училища в страната, информират от Министерството на образованието и науката. Всички те са професионални гимназии в областите Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Търговище.

Средствата, необходими за ремонтните дейности, ще бъдат предоставени безвъзмездно по Оперативна програма „Региони в растеж“. МОН вече е сключил договор за отпускане на средствата по проект. Близо 19 млн.лв. ще бъде финансирането по програмата, а малко над 2.84 млн.лв. ще бъде приносът на държавата за обновяването на тези училища.

Сумата ще бъде превеждана в продължение на 30 месеца /до 21 юни 2019 г./. Средствата ще бъдат използвани за саниране на училищните сгради. Предвижда се също подмяна на стари ВиК и електрически инсталации, както и на отоплителни системи.

Освен повишаване на енергийната ефективност на подбраните сгради проектът цели и ремонт на училищните дворове и площадки за спорт. За хората с увреждания ще бъдат осигурени или подобрени условия за достъп до учебните бази.

Всички дейности ще се извършат по проект „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите В. Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“.

ОП"Региони в растеж"

из-к: МОН

Вижте кои са средните училища, в които учениците ще се обучават по-комфортно след приключването на ремонтните работи:

4 са професионалните гимназии във Велико Търново, включени в проекта – тези по електроника и по строителство, архитектура и геодезия („Александър Степанович Попов“ и „Ангел Попов“), ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ и Старопрестолната гимназия по икономика. От област В.Търново са включени още ПГ по електротехника и електроника „Михайло В. Ломоносов“ в Горна Оряховица и свищовската Държавна търговска гимназия, носеща името на Димитър Хадживасилев.

2 са гимназиите от област Габрово – ПГ по механоелектротехника в Севлиево „Ген. Иван Бъчваров“ и Професионалната техническа гимназия „Д-р Н. Василиади“ в Габрово.

В Ловеч ще бъде ремонтирана сградата на ПГ по механоелектротехника, а в Търговище – ПГ по икономическа информатика „Джон Атанасов“ и Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“.

Най-голям брой училища ще бъдат обновени в Русе. Това са:

ПГ по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“; ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“; ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“; ПГ по транспорт; ПГ по механотехника „Ю. Гагарин“ и ПГ по строителство, архитектура и геодезия „П. Пенев“.

Някои от изброените училища отдавна не са ремонтирани и с изпълнението на този проект в тях ще бъдат създадени по-добри условия за учебен процес.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!