От Добри Новини  решихме да направим ретроспекция за изминалата 2017 година и да обобщим позитивните новини през тези 12 месеца.

Годината беше изпълнение с много добри дела и събития, предимно от културен характер, но не липсваха и такива, които накараха България да се гордее с тях.

Зима 2017

Годината започна с Разградима чаша за кафе с български патент и Млада българка създаде специален шрифт за дислектици. Първата иновация беше свързана с чаша, която може да бъде изядена т.е. без да остава продукти, които не могат да бъдат рециклирани, а втората, социално насочена, помагаща на хората с дислексия по-лесно да разчитат писмено съдържание.

През февруари България получи няколко световни признания. Първото беше свързано с Вековният дъб от Насалевци, който се бореше за „Европейско дърво на годината“, а 11-класничка от Кюстендил спечели конкурса за превод на ЕК Juvenes Translatores. Мадлен Илиева изпревари българската конкуренция от 73 ученици от 16 училища в ежегодния конкурс на Европейския парламент Juvenes Translatores. През същия месец плевенски художници завоюваха златни отличия от ИранНай-високите златни отличия бяха присъдени на 14-годишната Елеонора Герганова и на 6-годишната Катерина Попова за живописните им портрети на български моми. И отличие получи виното от Тракийската низинаБългария се нареди на второ място в класация за най-добрите винарски дестинации в света. Престижното място й беше отредено от двама автори на популярното американско списание за вино и гурме Wine Enthusiast.

Всички тези отличия се постигат с инвестиране в младите, така и община Бургас обяви през март 150 000 лева в стипендии за талантливи деца.  През същия месец се състоя ежегодното провеждане на „Часът на Земята“, като участие взеха 96 български града.

Пролет 2017

През април по повод Лазаровден и Цветница бяха пуснати в движение най-мощният в Европа локомотив „Баба Меца“ и царски вагон. Парният локомотив „Баба Меца“, който е най-мощният в Европа, возеше пътници от София до Кюстендил и до Черепишкия манастир. В спорта имахме изключителни успехи в лицето на Българския ансамбъл по художествена гимнастика, който грабна златото от Световната купа по художествена гимнастика в Пезаро, Италия, а Янислав Герчев успя да извоюва сребро на Европейското първенство по джудо за мъже и жени. Успехи, които трябва да похвалим. Не можем да подминем и преброяването на врабчетата 🙂

Май беше цветен месец с проведения Международният фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ в Габрово. Габровци и гости се насладиха на циркови изпълнения, светлинно и огнено шоу на кокили. За пълноценното им изкарване бяха предвидени също циркова и карнавална работилница. В Бургас се проведе 33-тата Национална изложба на цветя, както и отвори врати първото българско иновативно училище. Българи успяха да се отличат с награди. От Евровизия – 17-годишният Кристиан Костов донесе за страната ни най-доброто класиране досега с песента „Beautiful Mess“, а Мартин Зайранов от Варна грабна специалната награда на престижния Международен конкурс за млади цигулари „Анри Марто“.  10-има български учени получиха награда „Питагор“ –  те бяха избрани от 9-членно жури, съставено от носители на наградата през годините, а България стана първа на Балканиадата по математика. Българските математици за пореден път доказаха високото ниво на подготовка у нас, след като се представиха блестящо на Балканската олимпиада по математика, която се състоя за 34-ти път. Първо отборно място, четири златни и два сребърни медала в индивидуалното класиране спечелиха участниците ни в олимпиадата, която се проведе в Охрид, Македония.

Лято 2017

През юни в Русе студенти и ученици показаха иновативни технически проекти. Студентски и ученически разработки бяха показани във второто издание на Иновативно младежко ЕКСПО в Русе. Енергийно ефективни болиди, светещи облекла, дрон и светещ бял бастун бяха сред показаните в Русенския университет „Ангел Кънчев“ проекти. В областта на изкуството индийски артист представи България на най-мащабното изложение за съвременно изкуство в света. Никил Чопра избра две малки населени места в България, както и София, които да станат част от неговото представяне на 14-ото издание на изложението Documenta /“Документа“/. И разбира се трябва да похвалим българските деца, които спечелиха 17 медала на „Игри за победители“ в Москва.

Летните месеци бяха изпълнение със слънце и пясък, в Бургас 21 творци изваяха ретроспективен 10-и Фестивал на пясъчните фигури, а Мина Жекова стана победител на френски конкурс за поезия. Българското момиче, само на 14- години, спечели френската награда на конкурса за млади български поети „Прованс“, който се проведе за 15-ти пореден път

Есен 2017

Есента беше също толкова цветна, но и музикална. Над 100 български групи участваха в най-големия рок концерт у нас. Публиката, освен да се забавлява с любими песни, имаше възможност да покаже своите творчески заложби на огромен транспарант. Всеки, който желаеше, можеше да нарисува детско лице като препратка към каузата на събитието. Освен този концерт, беше проведен фестивалът Ратха Ятра с уникално представление на Samadhi Dance Company.

Годината завърши с благотворителни и коледни инициативи. Фондация полагаше основите на новия спасителен център край село Крумово, а Дядо Коледа беше на колела за децата във Велико Търново. Естествено няма как да преминем без обявяването на работните и почивни дни за 2018 година.

Надяваме се 2017 година да е била достатъчно позитивна за Вас и вашите близки, а целият екип на Добри Новини Ви пожелава успешна 2018.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!