Магическото родопско село Гела за пореден път успя да събере 10 хиляди души на Илинденския събор, който се проведе до параклиса св. Илия, и традиционния фестивал по “Гайдарско надсвирване”.

Село Гела се намира в Южна България – сърцето на Родопите, и по точно в област Смолян.

Кметът на село Гела, Николай Мелемов, беше човекът, който откри това прекрасно събитие. Той сподели, че за него е удоволствие и чест за 14-та година това място да събира толкова много хора, които искат да бъдат омагьосани от каба гайдите и родопските песни.

 

традиции
Той пожела на всички хора да се отдадат на прекрасните мелодии, които предстоят да чуят, а на участниците – успех в надпреварата, за да могат да впечатлят журито с председател е проф. акад. Милчо Василев.

В надсвирването взеха участие 50 гайдари, които бяха разпределени на 3 възрастови групи и всички с една цел – да огласят село Гела.

За награждаването на участниците присъстваха зам. кметът на с. Гела – Венера Аръчкова, председателят на журито Милчо Василев и кметът на с. Широка лъка Васил Седянков.

родопи

Те поздравиха за доброто представяне всички участници, като им пожелаха всяка година да продължават да се връщат на това уникално събитие. Добавиха, че българите трябва да пазим традициите в сърцата си и да учим децата си на тях. Те споделиха, че именно с празници като този гарантираме на традициите си тяхното безсмъртие.

Организаторите на това събитие са Министерството на културата, Община Смолян и Кметство Широка лъка.

Събитието буди голям интерес при хората, защото не само можеш да слушаш българска традиционна музика, но и да се наслаждаваш на прекрасните гледки, които ти предлагат Родопите.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!