Тази седмица беше открито 10-ото юбилейно издание на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури. По повод кръглата годишнина има тематична скулптура на торта, а останалите мащабни пясъчни творби са посветени на темата „Пясъчни приказки“.

21 скулптори, сред които 11 българи, изработиха повече от 50 приказни герои, известни личности и значими исторически фигури. За тях бяха нужни 5600 тона пясък и няколко седмици труд. Скулптурните фигури са групирани в композиции и могат да бъдат разгледани в парк „Езеро“ в Бургас, в близост до Конната база. Пясъчното градче ще обогатява лятната атмосфера в морския град до края на месец септември, ако времето позволи, разбира се.

10-ият Фестивал на пясъчните фигури събра талантливи творци от Чехия, Полша, Турция, Русия, Унгария, Латвия, Германия, Португалия, както и от България.Тяхната задача беше да представят най-добрите скулптурни идеи от предишните девет издания на феста, но по нов начин – с нов сюжет и визия. Така Бургас отново посрещна големия учен Айнщайн, любимите на малчуганите смърфове и приказната и филмова класика „Красавицата и Звяра“.

пясъчни скулптури

сн.: Община Бургас

През годините Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас се превърна в емблематичен за града празник, който е очакван с нетърпение и любопитство. Посетителите му се увеличават с всяка година, като най-много са били през 2016 година – 117 хиляди души.

Талантливи артисти от страната и чужбина се включват в атрактивното събитие, за да демонстрират и споделят своето вдъхновение и оригиналност. Много от тях се превръщат в постоянни участници на фестивала. Такъв е португалецът Педро Мира, носител на десетки награди за пясъчна скулптура от международни фестивали, както и Вячеслав Борецки от Полша, българските художници Огнян Петков и Георги Златев.

Темите, които са разработени досега, са свързани с цирка, карнавала, африканската фауна, световното кино и приказните герои.

За посещението на пясъчния град в Бургас е нужно да се заплати символична такса за вход. Както и предишната година, тя е 1,5 лв. за ученици и пенсионери, 3,5 лв. за обикновен билет, а децата до 7-годишна възраст и лицата с увреждания влизат безплатно.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!