Кръстовище на името на българския писател Алеко Константинов ще бъде открито в негова памет в Чикаго, САЩ. Решението за това беше взето преди дни на заседание на местния Градски съвет.

То ще обхваща няколко пресечки по продължение на West Irving Park Road на кръстовището с North Hamlin Avenue. Официалната церемония на неговото откриване ще се състои след няколко седмици, разбираме от Генералното консулство на България в Чикаго.

Предложението за преименуването на този уличен участък идва от генералния консул Иван Анчев през 2016 година. Тогава той обсъжда идеята с чикагския градоначалник Рам Емануел, а важно съдействие за реализирането й оказва общинският съветник Джон Арина. След дълга процедура Aleko Konstantinov Way ще бъде факт съвсем скоро. То ще бъде открито на 7 май по повод 120-годишнината от смъртта на писателя /11 май по стар стил/.

Районът, който ще обхваща улицата, има сантиментална стойност за българите в Чикаго. Тук са живеели много от имигрантите ни, намира се Първият български център, а в близост е била старата сграда на църква „Света София“, съобщава BG VOICE.

Така в града, в който се намира една от най-големите български диаспори, отново ще бъде почетен Щастливеца, автор на емблематичното произведение „До Чикаго и назад“. В Чикагския университет има бюст-паметник на писателя. Той е подарен от Българското посолство във Вашингтон през 1994 година в знак на уважение към писателя от Свищов и неговия пътепис, в който ярко описва Чикаго по време на посещението му в града през 1893 година.

Българите в Чикаго ще почетат паметта на Алеко Константинов и на 13 май, когато в  библиотеката на Университета ще бъде излъчен биографичен филм за него. В честването ще вземат участие видни български общественици и ученици.

Алеко Константинов е бележита личност в българската обществена дейност и литература. Известният с псевдонима си Щастливеца писател е бил адвокат, преводач и общественик, както и основател на организираното туристическо движение у нас. Родом е от Свищов, завършва право в Одеса, след което работи известно време като съдия и прокурор в София, а в последствие е адвокат на свободна практика.

Изключително деен, той членува в редица обществени организации, сред които са: Дружество „Славянска беседа“, Българско народообразователно дружество, Дружеството за насърчаване на изкуствата, Комисията за насърчаване на местната индустрия и др. По негова инициатива у нас е създадено първото туристическо дружество – БТС. Автор е на множество фейлетони, пътеписи и на емблематичното за българите литературно произведение „Бай Ганьо“.

Алеко

Къща-музей на Алеко Константинов, сн.: Исторически музей – Свищов

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!