16-годишният Синан от Сливо поле /Русенско/ сам овладява трудната китайска стратегическа игра за една година, достигайки до ниво от 4-ти дан. Неговият талант и висок интелект предизвикват удивлението на специалистите по Го в света. До момента в Европа няма толкова бърз прогрес, съобщава РусеИнфо.

Древната китайска игра е трудна за овладяване и играчите се обучават в продължение на години. Въпреки простите си правила, Го се отличава с безброй варианти за разиграване чрез сложни стратегии. Това я доближава до шахмата, но не напълно, тъй като при шаха възможните ходове са по-ограничени.

Успехът на Синан, който е възпитаник на русенската Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, идва миналата година. Тогава той се класира за участие в 33-тия Го шампионат за деца и младежи в Япония, където печели 6-о място. Преди него са само представители на азиатски държави и на САЩ, чийто състезател също е азиатец.

Го

сн.: wygc2016.com, Синан е четвъртото момче от дясно наляво на втори ред.

Момчето от Сливо поле е единственият състезател на България по Го, който представя страната на международни турнири. Разходите му за участия в престижни състезания обаче не са спонсорирани изцяло от Българската Го асоциация и Синан разчита на семейството си.

За да допринесе финансово за развитието си в Го стратегиите, младежът дава онлайн уроци на играчи от Турция, Румъния, Русия, Франция и Бразилия. Освен това талантът от Сливо поле дава и безплатни уроци няколко пъти в месеца, предоставяйки шанс на други млади играчи с ограничени средства да се развиват в тази сложна игра.

Го е настолна стратегическа игра, която се появява преди около 4000 години в Древен Китай. Разпространена е в страните от Източна Азия под различни наименования, като у нас се използва японското ѝ име. Смята се за първата логическа игра, измислена от човека. Играе се на разграфена дъска с бели и черни камъчета. Изисква стратегическо мислене, наблюдателност и въображение от страна на играчите.

В днешното технологично време Го бързо си печели много почитатели от цял свят, които с години се опитват да овладеят част стратегиите ѝ. А това никак не е лесно. Изчислено е, че числото, което указва броя на възможните игрови варианти, е двойно по-дълго от броя на атомите във вселената. Това прави истинско предизвикателство и разработването на компютърна програма, която да победи професионален играч в игра на Го. Миналата година това се случва за първи път.

Save

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!