18-годишният Мартин Зайранов от Варна грабна специалната награда на престижния Международен конкурс за млади цигулари „Анри Марто“. Поредното отличие за виртуозния музикант, известни с неговия брат Александър като „музикалното чудо на Варна“, му донесе признание за най-ярък участник в конкурса и майсторска цигулка „Джовани Паоло Маджини“, която му се предоставя за срок от три години.

Уникалната цигулка е копие на тази, на който е свирил френският цигулар и композитор Анри Марто, патрон на конкурса в германския град Лихтенберг, съобщава БНР. Инструментът е изработен от лютиера Екард Сейдл по повод първото издание на международното съревнование за млади виртуозни таланти.

Варненецът достигна до полуфиналите, конкурирайки се със 103-ма инструменталисти на възраст до 24 години. Мартин Зайранов е единственият български представител, постигнал такъв успех на германския конкурс. Редом до него се класираха други талантливи 15 цигулари от Япония, Южна Корея, Швейцария, Франция, Великобритания и Русия.

цигулка

Всички участници в конкурса, сн.: Henri Marteau International Violin Competition

Международните конкуренти преминаха през два трудни етапа от програмата, в които трябваше да докажат майсторството си в изпълнение на произведения от Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, В. А. Моцарт, Анри Марто, Нилс Ейхберг, Лудвиг Ван Бетховен, Макс Регер. Финалистите минават и през трети етап, в който свирят концерт за цигулка заедно с камерния оркестър на саксонския град Хоф.

Талантливият Мартин Зайранов е студент по цигулка в Нов български университет, София, при проф. Марио Хосен. Възпитаник е на варненското Национално училище по изкуства „Добри Христов“, където се обучава в класа на Евгения Паскова. Варненецът е носител на редица престижни награди от конкурси у нас и в чужбина. Още като ученик прославя страната ни заедно с брат си Александър със своите виртуозни изпълнения на цигулка. Двамата са сред финалистите на Международния конкурс „Андреа Постакини“ в Италия. Сред отличията на Мартин е и Гран при на 20-ия Международен младежки музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори“, който се провежда в Добрич през 2016 г., както и първо място на Международния конкурс за цигулари „Жанет Невиьо“ във Франция през 2015 г.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!