Най-мащабният животновъден форум ще се състои за шеста поредна година в района на Петропавловския манастир край град Лясковец. Националният събор на овцевъдите в България събира на едно място изложители от цялата страна, които показват разнообразието от породи овце и кози, както и на овчарски кучета, известни като кучета пастири. Заедно с това интересуващите се от животновъдство могат да се информират за най-съвременната техника и оборудване, използвана в селското стопанство.

Традиционното за Събора на овцевъдите място край Лясковския манастир се превръща в истински празник за всички присъстващи, които дори да нямат бизнес интереси в тази област, намират начин да се забавляват с богатата програма.

Неизменна част от нея е фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който на две сцени ще звучат овчарски мелодии и представени автентични обреди, свързани с Гергьовден. В конкурса ще бъдат показани типични танци и обичаи на каракачани и армъни.

От 12 до 14 май Съборът ще привлича с десетки занаятчийски щандове и кулинарни атракции, в чийто център ще се вихри Ути Бъчваров. Пред очите на всички ще се приготвят стари рецепти от различни краища на България, ще се меси хляб и въртят чевермета. Фермерски базар и изложение на овчи и кози хранителни продукти допълват палитрата от различни вкусове.

овце

Събор на овцевъдите

Безспорно сред най-големите атракции са състезанията по овчарски умения, където всеки може да се пробва в ръчното доене и стригане на овце. Ритуалът  за ходене по жарава – нестинарство, също ще бъде показан на събралите се любители на животните и народните веселби.

Акцент ще бъде и спектакълът „Багатур“, в който са съчетани исторически и фолклорни сюжети. В него ще бъде онагледена и прабългарска бойна техника и оръжие. Демонстрация на древното ловно изкуство соколарство ще представят  ястребов мишелов и сокол, а за първи път в един от дните ще гостува Националният отбор по синхронна езда, който пък ще покаже грацията на своя спорт. Специални кътове ще бъдат обособени за най-малките посетители на Събора, където ще се провеждат уроци по родолюбие и творчески работилници.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!