Средновековният бит, занаяти и бойни техники „оживяват“ за два дни в станалия вече традиционен Средновековен фестивал „Червен“.  Зад стените на един от най-развитите по времето на Второто българско царство градове – Червен, ще бъде пресъздаден живота на българите от миналото.

Крепостта се намира на 55 км от Русе, в близост до село Червен. В дните 26, 27 и 28 май тук ще се съберат реенактори от различни клубове за исторически възстановки. Участие ще вземат членовете на Сдружение „Чигот“, Средновековно общество в България – MODVS VIVENDI, Група за реконструкции на военно дело и бит „Верени“, както и великотърновският клон на НД „Традиция“.

Средновековен боен лагер ще посреща посетителите на крепостта от 10 до 18 часа на 26 и 27 май, както и на 28 май – до обяд. Вход се заплаща само за достъп до археологическия резерват. Между 11 и 16 ч. ще се проведат бойни демонстрации, които ще пренесат присъстващите назад във времето и ще ги запознаят с военната екипировка и тактика на българите от Средните векове.

За да бъде изживяването пълноценно, организаторите ще дадат възможност на всеки, който желае, да изпробва точността си в стрелба с лък, както и да се включи в различни игри. На място ще могат да се видят автентично облекло, аксесоари и оръжие в специално подреден музей или пък да пробвате медовина и вино.

Средновековният фестивал „Червен“ се провежда за 9-а поредна година и е едно от най-посещаваните подобни събития в страната. Принос за това е и уникалното разположение на Червенската крепост върху плато, около което се вие река Черен Лом. Тя е била важен военен и търговски център през 12 и 14 век, изграден на мястото на ранновизантийско укрепление от 6 век. Заради естествената защита на релефа и стратегическото местоположение Червен е имала предназначение да пази столицата Търново от северната страна.

Градът е разрушен през 1388 г. от турските нашественици. Днес в неговата цитадела е напълно запазена само крепостна кула от 14 век, разкрити са основите на феодален дворец, на 18 църкви, административни и жилищни сгради. Археологическите разкопки откриват също множество работилници, доказващи развитите в крепостта железодобив и занаятчийство.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!