Българските математици за пореден път доказаха високото ниво на подготовка у нас, след като се представиха блестящо на Балканската олимпиада по математика, която се състоя за 34-ти път. Първо отборно място, четири златни и два сребърни медала в индивидуалното класиране спечелиха участниците ни в олимпиадата, която се проведе в Охрид, Македония, в началото на май.

Златни медалисти станаха възпитаниците на Софийската математическа гимназия 12-окласничката Виолета Найденова и 11-окласникът Кирил Бангачев – с максимален резултат от 40 точки, както и представителите на Природо-математическата гимназия в Бургас – учениците от 11 клас Атанас Динев /39 точки/ и Константин Гаров /40 точки/. Със сребро бяха отличени Борислав Антов от 10 клас /33 точки/ и Иван Ганев от 12 клас /34 точки/, съответно от Софийска математическа гимназия и столичния Американски колеж.

С постигнатите 226 точки от общо 240 възможни българският отбор зае първото място, преборвайки конкуренцията на други 19 отбора от 18 държави. На второ място се класираха математиците на Сърбия с 208 точки, а на трето – отборът на Румъния със 182 точки.

Българските математици се представиха под ръководството на доц. Ивайло Кортезов, заместник-ръководителя асистент д-р Драгомир Драгнев и чл.-кор. Олег Мушкаров като наблюдател. Тримата са от Института по математика и информатика при Българската академия на науките.

Със свои представители в балканската олимпиада участваха още държавите: Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Италия, Казахстан, Великобритания, Катар, Кипър, Киргизстан, Македония, Молдова, Саудитска Арабия, Туркменистан, Турция. Традиция през последните години е да се канят много гостуващи държави.

Сериозната подготовка на българските ученици изпъква още повече на фона на миналогодишното им представяне на Балканиадата, която се проведе в албанската столица Тирана. Тогава българският отбор беше в същия състав, но постигна четвърто място. Медалите отново са шест – три сребърни и три бронзови, като само една точка тогава не достига на Виолета Найденова да грабне златен медал. Виолета беше и един от медалистите в миналогодишното издание на Международната олимпиада по математика. В Хонг Конг тя спечели бронзов медал, а само на точка от нея с бронз беше отличен и Атанас Динев.

математика

сн.: Pixabay

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!