С нови редки обитатели може да се похвали ловешкият зоопарк. В него са настанени две сибирски тигърчета, които са брат и сестра.

4-месечните тигри са прехвърлени със специализиран транспорт от зоопарк „Островът“ в Пазарджик, съобщава Община Ловеч. След няколкодневна адаптация в новия си дом те се радват на внимание и грижи, хапвайки по 3-4 килограма месо дневно.

До пролетта ще бъдат в съседство на лъвовете, след което ще разполагат с по-просторно заграждение с езеро. От зоопарка уверяват, че ще им бъдат предоставени необходимите условия според всички изисквания.

Рая е името на женското тигърче, а мъжкото все още няма име. Всеки, който желае, може да даде предложение как да бъде кръстено то.

тигри в ловешкия зоопарк

4-месечните тигри, сн.: Община Ловеч

Посетителите на зоологическата градина в Ловеч ще могат да наблюдават редките тигри още в първите месеци на новата година при подходящо време навън. Предполага се, че интересът към тях ще е голям, тъй като тук няма тигри от 2008 година.

Сибирският тигър е застрашен от изчезване вид и всъщност е най-големият представител на семейство Kотки. Естественото му обитание е Амурска област в Русия, разпространен е също и в източните части на Китай. Известен е като амурски или усурийски тигър.

На свобода представителите на вида живеят до 15 години, а в плен – до 26 години. След драстично намаляване на популацията на сибирските тигри през 30-те години на миналия век са взети необходимите мерки за запазване на вида. Днес в природата живеят около 500 такива тигри, а в зоокътове по света има дори повече.

В ловешкия зоопарк, който е втори по големина у нас след софийския, се отглеждат около 400 диви животни и птици от над 60 вида. Намира се в парк „Стратеш“ и през зимния сезон е отворен за посетители всеки ден от седмицата от 9 до 17 ч.

През студените месеци тук могат да бъдат видени почти всички видове обитатели с изключение на лъвовете, папагалите и маймуните, които са настанени на топло във вътрешни помещения.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!