За първи път филм на българин е сред първите 5 номинирани за наградите „Оскар“.

Анимацията „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев впечатли журито на Американската филмова академия и получава реален шанс да грабне популярната статуетка.

Филмът получи номинация в категорията „Късометражни анимационни филми“, изпреварвайки продукции на „Дисни“. В своята категория се конкурира с анимациите: Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper. Кой е победителят, ще стане ясно във вечерта на „Оскарите“ на 26 февруари.

Предимствата на късометражната лента са универсалната история и нестандартното й представяне, сподели Теодор Ушев пред БНТ. Направена е по едноименния разказ на писателя Георги Господинов, който представя историята на едно обикновено момиче с необикновени очи.

С едното око Вайша вижда в миналото, а с другото – в бъдещето, а настоящето остава невидимо за нея. С лявото си око тя вижда своите родители и кандидат-женихи като сополиви хлапета, а с дясното – като сломени от старостта хора. Двата противоположни времеви периода никога не се събират и измъчват младата жена. Тя дори иска да извади някое от очите си, но не може да реши в коя реалност предпочита да живее.

За пресъздаването на разказа е използвана технологията Oculus Rift, която добавя множество компютърни ефекти.

https://youtu.be/Bf1wTzouu-s

„Сляпата Вайша“ е френско-канадска продукция. От февруари 2016 година, когато беше представен на Международния филмов фестивал „Берлинале“, досега филмът е показан в повече от 20 държави, където печели няколко награди. На най-големия Международен анимационен фестивал в Анеси, Франция, грабна наградите на журито, спечели още отличие от фестивала в Познан, Полша, както и награда за анимация на фестивала в Чикаго, САЩ.

Аниматорът Теодор Ушев живее от много години в Канада, където работи в Националния филмов борд на страната. В дългогодишната си практика е спечелил повече от 120 награди за свои анимационни филми, сред които са: „Човекът, който чакаше“ от 2007 г., „Дневниците на Липсет“ от 2010 г. и „Глория Виктория“, който беше на крачка от номинациите за „Оскар“ през 2014 г.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!