10 къщички библиотеки приютяват нови и вече употребявани книги в Русе

Те са разположени на ключови места в града, като целта е да се насърчава четенето сред хора от всички възрасти, информират организаторите на инициативата.

Жители на крайдунавския град дариха десетки свои книги в полза на тази образователна идея. Нейни инициатори са Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и местен клуб „Мечтание“.

Шест от къщичките са монтирани в близост до болницата и на две площадки за игра. Други четири привличат любопитни читатели в района на Русенския университет „Ангел Кънчев“, на американския пазар и градския кей.

Нестандартните библиотеки се вписват перфектно в градския ландшафт и в същото време провокират интереса на минувачите към книгите и тяхното съдържание. След като къщичките бъдат „заредени“, жители и гости на Русе ще имат възможност да си вземат безвъзмездно книга за себе си. Единственото условие е да оставят друга на нейно място. По този начин млади и понатрупали повече опит читатели ще дадат нов дом на избрана книга.

Съвсем в духа на образователната кампания е нейният наслов:

„От къщичката книга си вземи,

Нов дом ѝ подари.

А ако имаш книги стари,

Тук ще си намерят те другари!“

дарени книги

из-к: ОФ“Русе – град на свободния дух“

Организаторите изразяват своята благодарност към дарилите нови или употребявани издания за малките къщички. Кампанията по събирането им все още тече, така че всеки, който желае, може да обогати мини библиотеките със заглавия от своята лична такава.

Книги се приемат в офиса на Фондация „Русе – град на свободния дух“, разположен в бул. „Скобелев“ №31, бл. „Българска роза“. Допълнителна информация може да се получи на телефонен номер 0898 456 393.

Оригиналните къщички се изпълняват по проект на местния клуб „Мечтание“. Той е една от осемте местни инициативи, които са одобрени за финансиране през настоящата година от общинската фондация. Стойността му е 1760 лв.

Фондация „Русе – град на свободния дух“ подпомага осъществяването на различни дейности, чиято цел е да утвърждават град Русе като средоточие на традиции и новаторство. Финансова помощ се оказва в сферите на развитие на: наука, образование, култура и културен туризъм, гражданското общество, също и опазване на историческото наследство.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!