Известният черноморски град Созопол се бори за титлата в европейска класация. Конкурира се с 20 града, сред които са Милано, Рим, Барселона и Париж.

Престижното състезание за вота на туристите от цял свят се организира от организацията „Добрите европейски дестинации“. Нейната цел е да насърчава туризма и културата в Европа, събирайки оценки за хотели, ресторанти, за културните, исторически и природни забележителности в различни градове.

Гласуването в класацията European Best Destinations /EDEN/ започна преди броени дни и ще продължи до 10 февруари тази година. Не пропускайте да дадете и своя глас.

Созопол е истински град музей, най-старото населено място в България, пише сайтът на европейската организация. Той е определен като съвременната визитна картичка на българския морски туризъм, като популярна дестинация, посрещаща стотици хиляди туристи всяка година.

Богатата история на града съчетава множество културни пластове. Съвременните удобства за отдих в комбинация с ценните археологически находки още от антично време правят Созопол желано място за посещение. Доказателство за това са множеството награди в сферата на туризма от национално и световно ниво.

През 2010 г. на остров Свети Иван в близост до Созопол бяха открити мощи на свети Йоан Кръстител. Това е изключително голямо събитие за християнския свят, което допълнително провокира интереса към древния град.

Първото име на Созопол е Антеа, прекръстен по-късно на Аполония Понтика. С името Созополис е известен още от късната античност, което в превод от гръцки език означава „Град на спасението“.

Класация "Най-добра европейска дестинация"

сн.: Община Созопол www.sozopol.bg

Класацията „Най-добра европейска дестинация“ се провежда от 2009 г. насам. Тя е изключително популярна, с което дава възможност за широка реклама и популяризиране на европейските дестинации. Само за миналата година тя генерира над 40 млн.посещения на туристи от всички краища на света, които споделят впечатленията си от предварително подбрани градове и дават своя вот за най-забележителните от тях.

Друг обичан български град – Пловдив, се нареди на трето място в нея за 2016 г. На челните позиции преди него бяха град Задар /Хърватия/ и Атина /Гърция/.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!