Арменската общност в Шумен издигна Паметник на приятелството и признателността към България. Той тежи 600 килограма и се извисява на 3 метра в алеята на бул.“Славянски“.

Монументът беше открит официално на 3 юни в присъствието на областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, шуменския кмет Любомир Христов и Кеворк Кесонян – почетен гражданин и основен дарител. Събитието беше уважено и от автора на паметника – скулптора Румен Михайлов.

С поставянето на този паметен знак арменците в областта засвидетелстват своята благодарност, че страната ни е приела хиляди арменски бежанци в началото на миналия век. Те идват от Османската империя, където са подложени на жестоки гонения, още от края на 19-и век, по време на и след Балканската война /1912 – 1913 г./. По данни от преброяването на местното население от 1926 г. арменците у нас по това време са над 36 хиляди. Именно на тях големият български поет Пейо Яворов посвещава своята елегия „Арменци“.

По думите на основния дарител за изработката на паметника – Кеворк Кесонян, с направения в Шумен жест арменците искат да изразят своята вярност към оказалата им приятелска помощ България и той да остане за поколенията.

Близо 55 хиляди лева е стойността на паметника, от които 50 хил.лв. са предоставени от г-н Кесонян, а останалите – от Църковното настоятелство към арменския храм „Св. Богородица“. Изработен е от бронз и изобразява параклис на колела. Символиката, която носи, е за християнската вяра, която следва вярващите във всичките им премеждия.

В основата си монументът има колела от каруца и котва, с която здраво се е прикрепил към българската земя, а в горната част – голям кръст. Композицията се допълва от написаното на арменски и български език Евангелие, както и птицата феникс, “кацнала“ на върха като асоциация с възраждащата се сила на духа.

През годините на съжителство и приятелство арменците са подпомагали българите в борбата им за национално освобождение. Споделили са опита си в занаятчийството, допринасяйки за развитието му у нас, внедряват нови технологии в различни отрасли на промишлеността.

арменци

сн.: Областна администрация Шумен

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!