Има много начини, по които човек може да изрази себе си като личност със своите уникални мисли и чувства, които притежава. Един избира да бъде художник, който чрез картините си да изрази това, което желае, за което копнее и да подреди хаоса в душата си. Друг избира да бъде танцьор, който чрез танца да даде свобода на емоциите си. Други обаче избират да бъдат автори. Автори на поезия, които чрез думите – подредени и синхронизирани, да изразят нещо специално, на които римата да придаде звучност, лееща се като мелодия. Също като нашия поет – Мина Жекова.
Тя е българското момиче, само на 14- години, спечелило френската награда на конкурса за млади български поети „Прованс“, който се провежда за 15-ти пореден път. Насочен е към гимназии в страната, с активно изучаване на френски език. Това е конкурс, на който могат да участват ученици от гимназии на територията на България с по едно стихотворение на френски език. Обявената тема на конкурса тази година бе „Парфюм“. Дали любовта към френския език, поезията или писането като акт на изразяване на душевността, а може би комбинацията от всичко това – прави Мина Жекова победителка в конкурса. Нейната награда като победител ще е посещение във Франция, което ще спомогне развитието ѝ на чуждия език в собствената му среда.
Победителят на този конкурс се обявява на организирана среща, на която има устни изложения, представяния и дискусии. Там всички участници, стигнали до финал, застават един до друг и показват какво са сътворили. Показват как са открили магията на езика, способността му да създава цялостен завършен текст, които да носи емоционалността и чувствата на пишещия.
Въпреки наградата и признанието, едно нещо изпъква на преден план и това е мотивацията, която учениците в България, изучаващи френски език получават, чрез конкурси като този. Мотивацията да откриват все новите и нови особености на езика, било то българския или чужд, да преоткриват силата на словото и да продължат да творят. Така се раждат добрите и стойностни писатели. Така се откриват талантите на нашата страна, които са безброй.
Има много начини, по които човек може да изрази себе си като личност със своите уникални мисли и чувства, които притежава. Нашето българско момиче избра да изрази себе си чрез френска поезия. И стана победител.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!