Велико Търново, последната българска столица преди падането на България под Турско робство, е известна туристическа дестинация не само сред българите, но и сред чужденците. Освен традиционните музеи в последните години се забелязва и тенденция за откриване на нови такива, на различни исторически атракциони, които да показват различни части от българската история и архитектура.

Два такива примера са Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, където посетителите могат да се насладят на восъчни фигури на български царе и царици, техните боляри, български духовници, занаятчии, изобщо разнообразие от фигури, характерни за средновековната българска държава.

Другият пример е Мини България Парк, който ви разкрива България на 12 декара и който може да обиколите за час. Там има умалени фигури на някои от най-големите и известни български архитектурни забележителности.

Без да отстъпва от тази тенденция, Търново отваря и нов музей, но с по-модерно звучене – Музей на илюзиите.

Музеят се помещава в сграда на 5 етажа в старата част на града. На площ от 500 квадратни метра ще може да се насладите на десетки различни оптични илюзии, които предизвикват законите на физиката. Само малка част от забавленията, които ви се предлагат включват стая на Еймс, левитиращо кълбо, банков трезор, обърната стая, джедайско място, различни 3D картини и др.

Музеят е така организиран, че да е подходящ за всяка възраст и за всеки вкус. Освен тези атракциони, посетителите могат да се насладят на огромно копие на крепостта Царевец, изработено от пясък. То е разположено на приземния етаж на музея.

Ако сте дошли в Търново само за дневна разходка и не можете да останете за прочутия спектакъл „Звук и светлина“, в музея ще може да го наблюдавате на запис.

За почитателите на 3D технологията, а и за скептиците, организаторите на музея са създали и нова интерактивна обиколка на старо Търново, отпреди 100 години. Качвате се на последния етаж на музея, поставяте 3D очилата и се оглеждате. Сградите пред вас ще се променят във вида, в който са били преди век.

И това не е всичко. Още много изненади и разнообразие от изложения предстоят в този нов музей. Създателите му са направили всичко възможно да се заиграят с представите на хората за света и да ги накарат да го видят по нов начин. Също като Алиса в страната на чудесата, както казва един от организаторите, и вие ще бъдете засмукани в един свят на илюзии, в който не всичко, което виждате е такова, каквото изглежда.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!