120 колелета ще бъдат дарени на деца, които живеят в приемни семейства и на деца от дом за временно настаняване. Кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“ започна за трета година, за да зарадва деца в нужда с една от най-любимите емоции на детството – да имаш свое колело.

Това ще стане възможно благодарение на доброволен труд и дарения на вече непотребни велосипеди или пък велочасти. Те ще бъдат ремонтирани, боядисани, сглобени или преправени, за да изглеждат като нови. 100 от тях са предназначени за деца, настанени в приемни семейства, и други 20 – за деца от Центъра от семеен тип в село Дрен /област Перник/.

Идеята за тази благородна инициатива е на студиото за реставрация на колелета 1bike, което има свои работилници в столицата и град Дряново. Младият екип, който стои зад това студио, вече успя да дари 320 ремонтирани велосипеда през 2015-а и 2016-а година.

За целта разчита на труда на много доброволци, които да се включат в преобразяването на старите велосипеди, изпратени за каузата от хора от цялата страна. С тях бяха зарадвани деца от Дряново, Трявна, Попово, Лом, Етрополе, Нова Загора, Кубрат, Кнежа.

Тазгодишната кампания вече започна и ще продължи до 31 май, като ще премине на три етапа, научаваме от организаторите. В първия етап се събират стари и ненужни колелета и части за тях. Всеки, който желае, може да изпрати такива в някой от приемните пунктове на студиото. Приемат се велосипеди с всякакви размери, тъй като децата, за които са предназначени, са на възраст от 3 до 18 години.

колело

Pixabay

Във втората фаза на кампанията „Колело за смет, за дете велосипед“ ще бъдат ремонтирани вече събраните колелета. Това ще се осъществи в Дряново, като за този същински етап се търсят още доброволци, които имат възможност да помогнат с ръцете си.

В края на месец май блесналите като нови велосипеди ще бъдат разпратени до своите нови притежатели от различни населени места. Контактът с децата от приемната грижа се осъществява със съдействието на Националната асоциация за приемна грижа и те ще получат своите подаръци с куриер. Възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип в с.Дрен ще подкарат новите си велосипеди по време на малък велопразник.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!