Повече от 20 хиляди дървета ще бъдат раздадени в страната в третото издание на кампанията „Хиляди дървета за децата на България“. Инициативата, чието начало е поставено през 2011 година, протича като игра. В нея могат да се включат училища, детски градини, ясли и различни клубове и организации на деца и млади хора.

Записването за участие вече започна и ще продължи до 12 март на сайта www.gorata.bg, научаваме от организатора Фондация „77“. В този период всеки, който желае, може да гласува за публикуваните от участниците снимки. Събралите най-много харесвания ще получат по 50-100 фиданки на широколистни и иглолистни дървесни видове, които да засадят на територията на своето учебно заведение или определен за целта терен. По този начин ще бъдат подарени 20 хил. дръвчета, разпределени в 200 награди, като са предвидени и допълнителни изненади.

дърво, засаждане

сн.: Pixabay

Кампанията е продължение на инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора“. Нейната цел е да насочи вниманието на обществеността и най-вече на младите хора към скоростното намаляване на горите в световен мащаб. Както е известно, дърветата са белите дробове на планетата ни, затова трябва да ги пазим и размножаваме, ако не за друго, то заради децата – нашето бъдеще. Промяната започва от нас и от нашето населено място, убедени са организаторите.

Над 60 хил. дървета са подарени и засадени у нас по време на предходните две издания на „Хиляди дървета за децата на България“. Екоидеята става реалност благодарение на многобройните деца, млади хора и доброволци, които вече знаят какво е чувството, когато засадиш дърво. 170 хиляди са новозасадените дървета, предоставени от фондацията, от 2013 година досега. Амбицията е те да станат милиони, разположени в различни части на страната ни.

Приблизително 15 милиарда дървета се засаждат всяка година в световен мащаб, сочи статистиката. Бройката изглежда значителна, но само докато разберем, че за нуждите на човека, изразяващи се в строителство, добив на дървен материал, селско стопанство и др., се изсичат около 26 милиарда дървета на година. Всеки сам може да направи равносметката и да даде своя принос в опазването на горите.

Кратко видео от предишната игра. Към момента тече нова кампания в сайта.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!