Атракционен комплекс „Светът на траките“ разработват Община Казанлък и местният Исторически музей „Искра“. Той ще се простира на 20 дка между град Шипка и могилите Грифони и Хелвеция, в чиято близост се намират небезизвестните тракийски гробници „Шушманец, „Оструша“ и „Голямата Косматка“.

Проектът предвижда множество интересни обекти за посещение, които ще запознаят туристите с историята, живота и културата на траките. Ще бъде изграден музей, представляващ тронна зала, където ще бъдат показани восъчни фигури на тракийски царе. Специална зона ще представя тракийските занаяти и бойни умения чрез демонстрации. Ще има също 4D киносалон, както и умален модел на Долината на тракийските царе, пише сайтът kazanlak.com.

Посетителите ще могат да се разхождат из красива розова градина и дори да почиват в комплекса. Проектират се семейни бунгала, наподобяващи модерна шатра, където гостите ще се пренесат в естествения бит на траките, без да се лишават от удобствата на нашето време. На специална открита сцена пък ще се провеждат традиционните ритуали Розобер и Розоварене. Те са важна част от Фестивала на розата в Казанлък, който се провежда на 3 юни и е съпътстван от десетки събития.

розобер Казанлък

част от ритуала Розобер, сн.: Община Казанлък

Проектът, който е дело на арх. Ивелин Недялков, включва още изграждане на велоалея, която да свързва град Шипка с Казанлък. В самия атракцион ще се отдават велосипеди под наем. С тях туристите ще могат да обикалят сами множеството забележителности в района. За тези, които обичат просто да се возят, ще бъде предвидено туристическо влакче. То ще тръгва от Казанлък и ще приключва обиколката си в комплекса „Светът на траките“.

На този етап още не е осигурено финансиране за мащабното начинание, но подробният устройствен план има одобрението на Общински съвет – Казанлък. Преди дни проектът беше представен на Консултативния съвет по култура и туризъм към Община Казанлък. Очаква се до края на месец февруари той да бъде представен и на местната общественост в детайли, след което да бъде подложен на обсъждане.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!