За първи път показват на едно място сабите на 38 български войводи в обща изложба. Експозицията „Сабите на войводите“ беше открита на 2 юни – Ден на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България, във Велико Търново.

44 са показаните хладни оръжия, с които славните ни революционери са отстоявали правото на свободната воля и родина в периода от 1835 г. до 1876 г. Сабите на Христо Ботев, Васил Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Филип Тотю и Георги Сава Раковски са само малка част от ценната колекция. Всички оръжия са от фондовете на 18 музея в страната. Наследници на Матей Преображенски Миткалото, верен сподвижник на Апостола, също се включват в изложбата със семейна реликва – ятагана на Миткалото.

Безспорно най-ценните експонати са тези, принадлежали на Васил Левски. Неговите сабя, щик и кама са предоставени от Регионален исторически музей – Ловеч, който участва и с още три саби на революционери от Ловешкия край. Сабята на Ботев е от фонда на РИМ-Враца, като е една от малкото, ковани извън България. Тя е изработена през 1861 г. в Румъния.

Интерес представляват оръжията на Стефан Караджа и на Хаджи Димитър, които представляват сабя и револвер в едно. Произведени са в Белгия по руски образец.

Домакинът и инициатор на уникалната оръжейна изложба – РИМ-Велико Търново, показва най-много експонати. Те са 28 на брой, като измежду тях трябва да се отбележи сабята на местния революционер Велчо Джамджията, който организира опит за въстание през 1835 г. Заговорът, останал в историята като Велчовата завера, е разкрит в зародиш, а войводата е обесен.

Освен многообразието от хладни оръжия на български герои, в експозицията могат да бъдат видени литографии, изобразяващи исторически сцени от борбите за национална освобождение и независимост. Представен е и луксозен каталог, където всички експонати са описани подробно по информация на съответните музеи, в които се пазят.

„Сабите на войводите“ се организира по повод 180-ата годишнина от рождението на Левски и на 150-ата годишнина от битката на четата на Филип Тотю при село Върбовка, Великотърновска област, през 1867 г. Тя е подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и може да бъде посетена до 18 юли.

Сабите на войводите

сн.: РИМ-В.Търново

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!