Група ИТ специалисти от Велико Търново вече трета година работят по проект наречен Тинузавър, който им помага в създаването и обучението на общност от ентусиасти, които искат да изучават електроника, роботика и програмиране. Екипът стартира групово финансирана кампания за производството на развойна платка – достъпна за всеки и на ниска цена.

Добри новини ви представя интервюто със съсобственика на софтуерния стартъп, в който разработват собствени продукти основно в областта на мобилните комуникации и медицината Невен Боянов.

Какво представлява Tinusaur?

Проектът Тинузавър има предимно образователна насоченост – комбинация е от:

(1) хардуер, който ползваме в обученията и курсовете, които подготвяме;

(2) софтуер, който пишем през последните няколко години, за да може хардуера да се ползва по предназначение;

(3) уроци, лекции, ръководства, презентации и др., които ползваме по време на работилниците и школите, които организираме.

Проектът е изцяло с отворен код и свободен лиценз-както софтуера, така и хардуера, а също и всички допълнителни материали-документи, презентации и т.н. Освен за образователни цели, компонентите на проекта могат да се ползват и за елементарни любителски устройства-автоматизация в дома, забавления и др.

От кога се работи по тази идея?

Идеята за проекта възникна в края на 2013 година, по-скоро като хоби и занимание за свободното време. От тогава до сега поради големия интерес, той се развива като продукт, който може да се ползва както за обучение, така и като част от други проекти.

Къде се разработва проекта, кои са вашите съмишленици?

Проектът се разработва основно във Велико Търново, но реално се ползва повече извън България – доставили сме комплекти до над 20 държави по света. В разработката ни помагат колеги от фирми във Велико Търново, но най-вече от „Клуба на програмистите във Велико Търново“.

Цената на Tinusaur е доста ниска – ще ви остане ли някаква печалба?

Целта на проекта не е директно реализиране на печалби от продажбата на продукта, а по-скоро да бъде в помощ на тези, които искат да се учат на електроника или на тези, които искат да преподават на други. Така или иначе като цена не може да се конкурира с производителите от далечния изток. Работим също и със спонсори, които финансират закупуването на материалите за целите на обученията и така ученици и студенти могат да ги получат безплатно. При провеждане на по-продължителни и платени курсове евентуално тогава ще можем да генерираме печалба.


Бюджета на проекта е 2584 долара – кое определи точно тази сума?

2584 е приблизително сумата, която би ни позволила да поръчаме по-големи количества от материалите и частите за изработка на комплектите, но също така е и 18-то число в редицата на Фибоначи. 🙂

След приключване на кампанията какво се предвижда за в бъдеще?

Основна цел е да се съберат колкото може повече предварителни поръчки, към тях да се добави бройката, която на нас ни трябват за собствените ни нужди и по този начин да произведем по-големи количества. Това ще ни позволи да смъкнем доставните цени на материалите и по-този начин да направим комплектите още по-евтини и достъпни за много повече хора. За тази година е предвидено да се разработят повече онлайн уроци, видео материали и много примерен код, който всеки да може да ползва. Предвижда се и разработка на няколко нови и много интересни добавки към Тинузавър комплектите, които ще бъдат обявени след около месец.

Какво ни трябва за да започнем да работим с Tinusaur?

Проектът Тинузавър е с отворен код и свободен лиценз. Винаги актуална информация за проекта има на уебсайта ни https://tinusaur.org. Кодът е достъпен за всеки на https://bitbucket.org/tinusaur. Там могат да бъдат намерени примерни програми като за абсолютно начинаещи. Самите уроци под формата на презентации все още не са напълно завършени, но когато са готови ще бъдат качени на сайта. Това ще позволи на всеки, който иска да обучава други, да има готови материали, които при нужда да може да модифицира според собствените си нужди и виждания. За тази година се предвижда да се направят няколко видео урока, които да показват как се запояват и как се сглобяват различните платки, за да може всеки самостоятелно да се научи как се прави това. Всичко ще бъде качено в канала ни в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCg9EeQMqw7AsGijtZ5TgRqA. Също така се очаква тази кампания да помогне да се разберат какви точно са нуждите на потребителите и да се съобрази това, когато се подготвят материалите.

Какви проекти са правени с Tinusaur?

Понеже самия хардуер не е много мощен, проектите, които могат да бъдат разработени с него, не са много сложни. Основно сензори, които при определени условия, като температура, светлина, атмосферно налягане, влажност на въздух и др., правят нещо – например пускат/спират релета, светлина, издават звуков сигнал и др. Също така Тинузавър може да управлява малък дисплей и има направени няколко елементарни игри с него.

Разкажете малко за себе си.

Казвам се Невен Боянов, съсобственик съм в софтуерен стартъп, в който разработваме собствени продукти основно в областта на мобилните комуникации и медицината. В Туитър и Фейсбук се подвизавам като @boyanov. За мен микроконтролерите и вградените устройства са по-скоро хоби. Заедно с мои колеги от други фирми във Велико Търново и най-вече от Клуба на програмистите във Велико Търново http://pcvt.org организираме курсове, работилници, обучения и школи през цялата година, както в нашия град така и в много други градове в страната.

Миналата година успяхме да вкараме Тинузавър платформата и официално в образователната система. В едно от училищата в града по програма учим децата на роботика, като Тинузавър е основната платформа, която ще се ползва. Също така във Великотърновския университет ще се изучават микроконтролери и вградени устройства и Тинузавър е отново избраната платформа за целта на обучението. Аз съм един от лекторите по тези програми.

Кратко представяне на английски на Тинузавър


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!