Още от малки, децата имат усет към доброто. Усещането за чиста и искрена добрина, която излъчват, ни напомня всеки ден, че трябва да се стараем в посока запазването на тази добрина и превръщането ѝ в каузи, които си заслужават.

Училището е ОУ „Петко Р. Славейков“. Градът е Пещера. А нашите главни герои – учениците от 2а клас. Главни герои, защото това са децата, които сътвориха кауза. Те избраха вместо да подарят букети на учителките си на 24 май, по случай великия празник на светите братя Кирил и Методий, да дарят парите си на онкоболно момче от града.

Примерът на второкласниците обаче не остава само в рамките на класа, нито в рамките на училището. Инициативата е разпространена и сред другите училища и дори сред детски градини, за да могат да се включат колкото се може повече хора и да помогнат мечтата на родителите на момчето да се превърне в реалност. А мечтата им не е голяма. Те не искат много, те искат просто здраве за своето дете.

Децата не само ще превърнат благородната идея в реалност. Те ще дарят надежда. Надежда на родителите на малкия Борис Чуралски, че въпреки трудностите, доброто винаги намира своята изява. Борис е само на  2 години и 10 месеца и всички възможности на територията на България за лекуване са изчерпани. Единственият му шанс е лечение със скъпоструващ медикамент от САЩ и именно така се създава мисията на малките ни герои – да се съберат достатъчно средства за лечението. На много места в града има поставени дарителски кутии, организират се и благотворителни базари. 

Понякога малките жестове имат най-голямо значение. В българския речник, като едно от значенията на думата добрина е добро дело, добра проява в полза на друг човек. Учениците от 2а клас може и да не са запознати с тази речникова дефиниция на думата, но го усещат със сърцата си. Те са готови да дадат частица от себе си, за да помогнат на Борис. Готови са да дадат пример за това как стъпка по стъпка, малките жестове се превръщат в големи дела.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!