Популярната инициатива „Капачки за бъдеще“ съществува едва няколко години, но успя да набере голяма популярност.

Всеки ден повечето от нас си купуват поне една пластмасова бутилка – вода, сок, бира, няма значение какво. След като изпием течността, бутилката заедно с капачката отива на боклука. Вместо това, съществува кампания, която събира пластмасовите капачки. Те се използват за разменна монета, с която се купуват кувьози за недоносени бебета в различни болници в страната. Инициативата е подета с цел да се обнови остарялата техника в по-голяма част от страната. Установено е, че всяко трето бебе, прекарало първите си дни в кувьоз развива проблеми с очите точно поради тази причина.

Идеята се зародила съвсем случайно, но бързо набрала популярност. Събраните капачки се издават на фирма за рециклиране, която плаща около 400 лева на тон. Със събраните пари и на предварително договорени преференциални цени се закупува нужната техника.

Акциите се провеждат регулярно из цялата страна. До този момент кампанията е успяла да помогне на над 35 болници в цялата страна и над 250 преждевременно родени бебета.

През 2019 г. са събрани 120,000 капачки в цялата страна. Парите от рециклирането отиват за закупуването на кувьози и медицинска техника за малките населени места.

Един от организаторите споделя, че за 2019 г. са дарени около 20 кувьоза.

2020 г. ще остане в историята като година на големи предизвикателства във всички сфери на живота. Безпрецедентната изолация на хората вследствие на разпространението на корона вируса доведе до забавяне на живота и затваряне на множество бизнеси. На преден план излязоха и проблемите в здравната ни система. Нищо от това обаче не спря хората да събират капачки. За 2020 година само в София бяха събрани над 70,000 кг капачки при последната кампания от началото на юли. Приблизително толкова са събрани и в населените места извън столицата, което прави 140 тона пластмаса за рециклиране.

Оказва се обаче, че инициативата „Капачки за бъдеще“ има амбиции да помага и с друга медицинска апаратура за ежедневна употреба, която е или излязла от употреба, или изключително остаряла. Организаторите събират информация от различни болници в страната и я анализират, за да установят точно нуждите и как може да им се помогне. За целта обмислят и да разширят отпадъка, който се събира за рециклиране. Освен капачки, възнамеряват да включат и пластмасови бутилки. Тъй като обаче те заемат повече място и рециклирането им е по-трудно, все още се водят преговори и се обмислят различни варианти.

В кампанията вземат участие множество доброволци от цялата страна. Също така участват и различни транспортни фирми, които превозват събраните капачки до фабриката за рециклиране. През изминалата година капачките са извозени до Казанлък.

Това е една от малкото кампании в България, която обединява всички – обикновени граждани, различни организации, частни фирми и образователни структури. Организаторите споделят не на едно място какво огромно удовлетворение им носи успеха на кампанията и това, че хората така активно участват и като дарители, и като доброволци. Въпреки трудностите, броят на събраните капачки расте с всяка изминала година и все повече бебета имат възможността да получат най-добрата възможна грижа.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!