Иновативността е моторът, който движи прогреса от векове насам. В последно време обаче се превърна и в тренд за хора и компании да се състезават в иновациите, които предлагат на пазара. В университетите се появи такъв предмет – Иновации и все повече студенти се обединяват със свои колеги от страната и чужбина в разработването на решения за наболели проблеми в съвременното общество.

Един такъв добър пример е състезанието Академия за иновации, което се провежда в България всяка година. Събитието се организира от Иновейшън Стартър и представлява 24 часов хакатон, по време на който отбори от студенти от цяла България, а отскоро и от съседни страни, се състезават за престижна награда. Партньори на събитието са различни международни организации и компании, както и големи български такива.

Задачата им е да измислят и представят пред жури иновативна идея за разрешаване на наболял проблем в няколко тематични области:

  • Айнщайн – естествени науки
  • Платон – хуманитарни науки
  • Аристотел – социални науки
  • Мъска – технологии и инженерни науки
  • Джобс – бизнес администрация и икономика
  • Дисни – изкуства

Всеки от проектите се оценява от специално жури, което накрая излъчва победителите.

По традиция, състезанието се организира в София. И тази година, въпреки наложените ограничителни мерки, хакатонът се осъществи под формата на онлайн събитие с елементи на физическо присъствие. През 2020 година на първо място бяха отличени два отбора:

WashIt от Нов български университет, които предлагат иновативен сапун на дражета, който се разтваря при съприкосновение с вода. Предлагат да има джобна форма, както и система с диспенсър за обществени тоалетни. Продуктът е екологосъобразен и биоразградим, за да не замърсява околната среда.

Healthit от Американския университет, чието предложение е за мобилно приложение, което да изгражда здравословни навици у хората. Това приложение ще предлага съвети и подкрепа, ще дава награди и ще има социален елемент, за да се изгради общност от хора, които искат да живеят със здравословни навици.

Габрово хакатон

Тази година се провежда и изцяло онлайн ново състезание за иновации – Габрово хакатон. Докато Академията за иновации в София е насочена към студентите и разрешаването на проблеми на местно и национално ниво, това състезание е насочено изцяло към Габрово и региона. То ще се проведе в началото на юли, а резултатите ще бъдат обявени през месец септември.

Задачата е  да се създаде мобилно приложение, което да подобри живота на гражданите в Габрово. Избрани са три тематични направления, а именно:

  • Код Зелено
  • Гражданите-нет
  • Туризъм@Габрово

Участие в състезанието могат да вземат физически лица от цялата страна. В продължение на седмица те ще работят с ментори, които да им помогнат да доразвият и изчистят идеята си.

 

Организатор и на двете събития е Иновейшън Стартър Бокс, агенция за иновации, която работи с бизнеса и със студенти от различни университети, за да създаде благоприятна среда за иновативност и да насърчи креативността.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!