Владимир Илиев спечели първото за България злато от европейско първенство по биатлон. Той грабна първото място на първенството в Душники Здруй /Полша/ в спринта на 10 км.

Повод за гордост даде и биатлонистът  Красимир Анев, който спечели бронзов медал в същата дисциплина и сребърно отличие в индивидуалното представяне на 20 км.

29-годишният Илиев пребори нелеката конкуренция на руснака Александър Логинов, завършвайки с резултат в бягането 22:31,8 минути. Въпреки че направи една грешка в стрелбата, троянецът измести от първото място Логинов, който до последната обиколка имаше 4,1 секунди аванс и чиста стрелба. Българинът беше по-бърз накрая и го изпревари с 4,9 секунди, съобщава dnevnik.bg.

Самоковецът Анев беше безгрешен в стрелбата, поваляйки всички 10 мишени, но се класира с 16,7 секунди след Илиев, което му донесе третото място.

Красимир Анев

Красимир Анев, сн.: БФБ

Останалите ни сънародници при мъжете също постигнаха добри резултати в дисциплината спринт на 10 км сред общо 122-а участници. Димитър Герджиков финишира на 23-о място с безгрешна стрелба и време 1:05,7 минути от европейския шампион. 56-о място зае Антон Синапов, 77-и е Михаил Клечеров. Димитър Парталов се нареди на 90-а позиция.

С днешното си представяне Илиев и Анев записаха поредно постижение в спортната си кариера.

Европейският шампион Владимир Илиев е двукратен бронзов медалист от европейски първенства – на 20 км индивидуално в Отепя /Естония/ през 2015 г. и на 15 км масов старт в Тюмен /Русия/ през 2016 г.

Бронзът от Полша е шести медал за Красимир Анев от европейски първенства. През 2007 година става европейски шампион при юношите в Банско в индивидуалното бягане и сребърен медалист в преследването. Печели сребро и бронз от Универсиадата в Турция през 2011 г., както и сребро и бронз от Европейското първенство в Италия същата година.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!