На 11 Юни, най-голямата еднократна инвестиция за болница се превърна в работеща такава. В Панагюрище беше открита многопрофилна болница “Уни хоспитал”. Болницата специализира в лечение на онкологични заболявания и за нея са използвани 92 млн. лв.

За момента, в “Токуда” са инвестирани над 220 млн. евро, като за самото ù откриване през 2006, са похарчени 120 млн. евро. В Панагюрската болница, обаче, са вложени и общински средства – сградата от старата болница, земята и естествено малък процент от финансирането на проекта.

уни хоспитал

Основен инвеститор е “Асарел-Медет АД”. Асарел-Медет АД е българска минна компания, която се занимава с вече открит добив, а също така и обогатяването му. Фирмата е най- голямата в този бизнес за Панагюрище, и една от най- големите в България. Асарел-Медет добива и преработва над 13 млн. тона медна руда годишно и се занимава главно с износ.

 

Отличителна черта на “Уни хоспитал” е, че това е първи проект, с такива размери, извън столицата на България – София. Общинската болница “Събо Николов” е изцяло реконструирана, за да отговаря на всички модерни изисквания за болница с такъв размер. Не трябва да се пропуска и най-важната част, а именно онкоцентъра, който е оборудван с апаратура, която я има на много малко места по света.

 

Според Борислав Ацев, изпълнителен директор на дружеството инвеститор, инвестицията може да нарасне с още 5 млн. лв., за да се създаде център за роботизирана хирургия.

уни хоспитал 2

На откриването присъстваше и Бойко Борисов, който сподели, че това е един от многобройните проекти, в които правителството участва и е инвестирало над 17 млн. лв. Също така добави, че това е станало възможно в следствие на борбата с контрабандата. За завършек, премиерът на България сподели радостта си, като увери хората, че в случай, че се наложи на някой подобно лечение – България вече може да го предложи.

уни хоспитал 3

Хората, работещи в болницата са над 700, като над 140 са лекари. Болницата е осигурила специализиран превоз за всички, които пътуват от София, Пловдив и други населени места, до работното си място.

За обучение не персонала на болницата са предвидени над 400 хил. лв. годишно. Ръководството на “Уни хоспитал” се надява да започне програма, по която студенти по медицина ще могат да стажуват и да добиват опит.

С МБАЛ “Уни Хоспитал”, Панагюрище става важна точка на “здравната карта” на България.

 

Снимки: 24часа


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!