Подводен музей се превръща в културна и туристическа атракция на Канарските острови

Първият в Европа подводен музей на съвременното изкуство е официално открит. Museo Atlántico се намира близо до испанския остров Лансароте във водите на Атлантическия океан.

Уникалният музей се простира на 2500 кв.м и на дълбочина 14 метра. В него са изложени над 300 скулптури, 200 от които са човешки фигури в естествен ръст, и 12 арт инсталации.

Всички те са дело на британския творец Джейсън де Кеърс Тейлър, който вече има реализирани артистични проекти под вода край Гранада и Мексико, но не и в такъв мащаб.

Концепцията на автора е ориентирана към съвременния човек с акцент върху неговата незаинтересованост към заобикалящия го свят и към консуматорското мислене.

подводният музей Museo Atlantico

сн.: cactlanzarote.com

Тук ще видите хора, които си правят селфи или просто са вторачени в телефона си. Ще откриете и подпухнал от ядене и седене пред телевизора образ, както и почти загубили надежда за спасение мигранти в лодка.

Всяка от инсталациите има своя тема, която разглежда определен аспект от живота ни. Най-голямата композиция е наречена „Преминаване на Рубикон“. Тя включва 40 човешки фигури, запътили се към масивна стена с дължина 30 м и височина 4 м. Темата е свързана с необратимостта на климатичните промени, казва авторът.

Някои от скулптурите са във водата от около година и вече са се превърнали в дом за различни видове риби, октоподи и други морски обитатели. Именно това е част от мащабния проект на Тейлър – изкуството му да си взаимодейства с природата, като се превърне в изкуствен риф. Самият той казва за творчеството си, че е посветено на промяната и обича да вижда как скулптурите му сменят предназначението си. Така те стават отражение на еволюцията.

За да посетите музея, е нужно да можете да плувате. Нужен ви е екип за гмуркане и шнорхел, които можете да наемете от острова.

Процент от печалбата на Museo Atlántico ще бъде използван за опазване и изследване на морските флора и фауна край о. Лансароте.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!