Европейските дни на художествените занаяти ще се състоят за трета поредна година в България.  Домакини на мащабната инициатива са Габрово, Севлиево, Дряново, Елена и Тетевен.

Темата на тазгодишното издание на европейските дни е „Да изковем връзки“. Търсят се тези здрави връзки между традиционното и съвременното, които да следваме и продължаваме и в бъдеще. Идеята на събитието е да се популяризира богатството от занаяти, запазени през вековете, и да се установят връзки между майстори и представители на различни браншове и сфери на дейност.

Координатор на инициативата за България е Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, а самите прояви са насрочени за 1 и 2 април, а в Севлиево – 31 април.

В Габрово е подготвена богата програма по този повод в два центъра – Етнографски музей на открито „Етър“ и МАИР „Боженци“. В двата известни музея ще можете да посетите множество занаятчийски кътове, в които сами да изработите нещо с ръцете си. Ще има обучения по иконопис, грънчарство, дърворезба, плъстене и дори рисуване върху бръшлян. Ще се проведат демонстрации като работа със стъкло, кошничарство и много други занимания, в които можете да се включите със своето семейство.

В Елена Европейските дни на занаятите ще протекат по едно и също време с Фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“. В центъра на града ще бъдат разположени множество работилници по интереси и ще бъдат показани различни занаяти. В същото време ще имате възможност да посетите концертна програма на местни таланти. Ще се месят хлябове и майсторят захарни петлета.

В Севлиево е подготвена изложба на плетива и ще работи ателие по керамика. Предвидени са също демонстрации на дърворезба и плетене с куки.

По пешеходната зона на Дряново ще бъде разположена експозиция от занаятчийски вещи. Отново можете да се включите в различни творчески ателиета.

В Тетевен са подготвили базар на местни майстори и демонстрации на различни техники. Ще разберете как се изработват изделия от кожа и ковано желязо, какво е везбарство и други.

Вижте програмата за всички места у нас, където ще се проведат Европейските дни на художествените занаяти:

занаяти

сн. ЕМО „Етър“

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!