Десет интересни факта за столицата ни, които вероятно не знаете.

снимка: novinar.bg480

снимка: novinar.bg480

10. Женският пазар в столицата.

Пазарът в София е едно от най-оживените места от край време. Днешният Женски пазар някога се е намирал край джамията Баня Баши и централните хали. Дължи името си от вековете на робство разбира се. По онова време жените нямали право да посещават други пазари освен селския и то само в петък. Пазарът от много време не е нито само женски, нито само петъчен, но името му продължава да съществува в разговорите на днешните софиянци. Неговите стари имена са били „Конски пазар“, „Житен пазар“ и „Георги Кирков“.

Кратко видео с кадри от началото на XX век на „Женски пазар“.

http://www.youtube.com/watch?v=brqEsirfTMI

09. Централният Софийски затвор.

Централният Софийски затвор днес се намира недалеч от самия център на столицата, но някога мястото е било извън София. Затворът е построен през 1908 година. Един от предприемачите, участвал в построяването на затвора, се оказал и един от първите му обитатели, поради нечисти сделки, така разказва една от легендите за затвора.

снимка: sofiaculture.bg

снимка: sofiaculture.bg

08. Църквата „Св. София“ е използвана като наблюдателна кула на столичната пожарна.

В края на 19-и век, за кратко, църквата „Св. София“ е използвана като наблюдателна кула на столичната пожарна команда. През 1930 г. църквата е възстановена и на 21 септември същата година храмът е осветен.

07. Автомобилът на Август Шедеви се е движил по софийските улици през далечната 1896 г..

Първият автомобил в София е внесен през 1896г. от чеха Август Шедеви. Автомобилът му De Dion Bouton е бил с парен двигател, дървени колела и плътни бандажни гуми. Колата е използвана само няколко пъти по улиците на столицата, но след сериозна повреда колата е изоставена.По същото време чехът е притежавал железарска работилница в София.

снимка: bg.wikipedia.org

снимка: bg.wikipedia.org

06. Защо църквата „Св. София“ няма камбана?

Днес църквата „Св. София“ няма камбанария, защото камбаната й е окачена на голямо вековно дърво пред входа й. Според легендата това е знак на почит към Освобождението от османско владичество, защото оттам е биела камбаната в деня на благодарствения молебен. Тържествено са посрещнати войските на генерал Гурко.

05. София е много богата европейска столица – благодарение на минералните си извори.

Софийските минерални извори са 49 от осем типа хидротермални зони с общ дебит 480 л/сек. и температура от 30 до 90 градуса. Имат голяма дълбочина и водите им са защитени от замърсяване. София е изключително богата европейска столица. Градът е възникнал и се е развил благодарение на минералните си извори. Но голяма част от тях са изоставени, забравени и разрушени. Заради тях Константин Велики казва „Сердика е моят Рим“. През 1891 г. е приет Закон за минералните води, действал до 1947 г.

04. Първият велосипед в София – „бицикъл“ и първият софийски трамвай.

Десет години след Освобождението на България чужденци, живеещи в София, внасят първия велосипед. Столичани го наричат „бицикъл” , Иван Вазов го нарича “дяволски колица“.

Идеята да бъде изградена мрежа от трамвайни линии в София започва на 1 декември 1898г., когато община София отдава на концесия построяването на трамвайни линии на френското дружество „Марсилия“ и белгийско дружество „Електрически трамвай“. Първият трамвай в София е поръчан от Столична общината през 1901г.

Кратко видео с кадри от първия трамвай в София.

http://www.youtube.com/watch?v=MaU20Bdf2k8

снимка: www.mobilebulgaria.com

снимка: www.mobilebulgaria.com

03. Първият телефонен разговор в София.

През 1884 година е проведен първият телефонен разговор в София. Трима млади офицери, завръщайки се от Русия, където получили военното си образование, донесли в столицата ни чудната техника, която буквално променя пътя на човечеството, изобретена от Александър Бел. Квартирата им била на днешната улица „Иван Вазов“, а през две къщи бил домът на полковник Решети. Високопоставен военен, който имал красива дъщеря. Единият от младите офицери – капитан Груев, изградил телефонната връзка. Дали с тези си свързочни умения офицерът е спечелил сърцето на госпожица Решети – не се знае, но се говори, че на 26 ноември 1884 година, когато линията между двете къщи проработила, красивата госпожица запяла от радост в слушалката. Същото направил и Стефан Стамболов, който присъствал на събитието. А през 1899 г. е осъществена първата междуградска връзка София – Пловдив.

02. Градската градина в столицата.

След Освобождението на България първата изградена градина е тази пред Народния театър „Иван Вазов“. Малко са тези, които знаят, че днешното ѝ име е Градска градина.

снимка: patepis.com

снимка: patepis.com

01. Първоначално Южен парк е бил замислян в пейзажен стил, който да обхваща площ чак до НДК и Моста на въздишките в София.

.

Ако знаете повечето или всички от тези факти, може да споделите като коментар под тази публикация някоя друга интересна подробност или исторически факт за София.

.

Интересен кратък исторически и рекламен филм за град София.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!