Източник на изображението: http://www.dogshowpictures.net

През април тази година доброволците от фондация АПОРТ БГ ще стартират за първи път в България обучение на така наречените “чуващи” кучета. Проектът се нарича “Чуй за мен” и има за цел специализирано обучение на кучета в помощ на хора с частично увреден или изцяло липсващ слух.
Такива хора се нуждаят от асистиране за извършване на голяма част от дейностите в своето ежедневие. За тях кучето може да бъде не просто домашен любимец и приятел, но и безценен помощник. Чуващите кучета биват специално обучавани да предупреждават своите стопани при наличие на звукови сигнали като позвъняване на звънци, телефони, при включване на аларма или иззвъняване на микровълнова печка. Те може да са от помощ и не само в домашни условия, но и извън дома като сигнализират за шум от моторни средства, сирени или когато някой изрича името на собственика.
Използването на “чуващи” кучета по света датира от 70-те години на миналия век. Чрез проектът “Чуй за мен” подобна услуга се въвежда за първи път в България.

източник на изображението: https://donate.hearingdogs.org.uk

Първоначално ще бъдат определени 4 двойки куче – ползвател. Кучетата ще бъдат специално подбрани според техния темперамент и податливост към дресировка. Обучението на всяко куче в проекта е индивидуално според нуждите на съответния човек. Ако кучето премине успешно обучението, то се дипломира. От своя страна, хората, които ще се възползват от помощта на чуващите кучета, също ще бъдат обучени как правилно да работят с тях.
В следващите месеци от фондацията ще наблюдават как двойката се справя и ще оказват помощ при нужда. Чрез проекта доброволците ще придобиват и усъвършенстват уменията си в обучението на кучета – асистенти на хора с увреден слух.
При успешен завършек на проекта, фондацията ще има възможността да обучава по 6 чуващи кучета. Това означава, че 6 човека с увреден слух на година ще имат възможността да водят по-добър живот.
Повече за проекта може да научите от сайта на фондацията

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!