И тази година в Брюксел ще има българско хоро. Поставената от Кристалина Георгиева традиция, която беше заместник-председател на Европейската комисия в периода 2014-2016 г., продължава за пета година. Организатор на начинанието е българският евродепутат Ева Майдел.

Хорото ще бъде водено от Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия“ от Хасково, информират от Община Хасково. Местният Народен оркестър ще акомпанира на известните певци и танцьори по време на фестивала Balkan Trafik, който ще се проведе за 11-а година в белгийската столица, от 20 до 23 април.

Българското хоро ще се извие на централния площад в Брюксел на 23 април, в 14 ч. местно време. На него могат да се хванат всички желаещи, независимо от националността им. Специална покана е отправена и към българите в Белгия.

Събитието по традиция кани специални гости за всяко издание, като тази година те ще бъдат изпълнителите от дългогодишния Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия“. Той съществува от 30 години, през които е споделял по света красотата и богатството на българския фолклор. Носител е на редица международни награди. За кратко ансамбълът беше закрит, но дейността му е възстановена от март тази година с решение на Хасковския общински съвет.

сн.: „Фейсбук“ страница на Ансамбъл „Златна Тракия“

Голямото хоро, което за поредна година ще впечатли Европа, се организира в партньорство с Представителствата на Европейския парламент и Европейската комисия в Белгия. Тази година във фестивала Balkan Trafik е поканен да се включи и световноизвестният композитор и музикант от Босна и Херцеговина Горан Брегович. Заедно със своя Оркестър за сватби и погребения Брегович ще има общо участие с Брюкселската филхармония.

За пета поредна година страната ни ще има възможност да покаже своето културно богатство чрез събитието Голямото хоро. То цели да привлече вниманието на жителите и гостите на космополитния Брюксел, създавайки у тях положителна представа за България и нейните традиции. Фестивалът, в чиито рамки ще бъде българското представяне, очаква още състави и изпълнители от Македония, Албания, Сърбия, Хърватия, Турция и други.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!