България отново има повод за гордост! Възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Георги Еленков и Ивайло Икономов, студенти по право втора и четвърта година съответно, победиха в състезание по медиация и преговори, проведено във Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC). Ръководителят на младежите, адвокат Дима Александрова, описва „подвизите“ на двамата студенти във финалния кръг срещу американците като ловки в преговорните техники и с добра стратегия.

За да стигнат до първото място нашите момчета са се преборили с отборите на страни като Русия, Бразилия, Полша и Индия. Всичко това се случва пред погледите на 120 души – юристи, медиатори, треньори и състезатели – някои от които големи професионалисти в гилдията.

Финалът срещу отбора на SUNY Buffalo University е бил оспорван, но накрая българите надделяват с ума си и изключителни умения в областта на преговорите и медиацията. Това постижение е първо за нашата страна в сферата на решаването на спорове извън съда. Това, което прави победата на отбора ни още по-ценна, е, че се е състезавал срещу държави с традиции и опит в тази област. Адвокат Александрова коментира, че победата е крачка напред за България при извънсъдебното решаване на спорове.

Медиацията като метод за решаване на спорове извън съда става все по-популярна по света и у нас. При нея медиатор, т.е. неутрална трета страна, помага на другите две да стигнат до доброволно споразумение по техния конкретен казус. В България има Единен регистър на медиаторите, където се вписват онези медиатори, които отговарят на изискванията на Министерството на правосъдието след преминато обучение. Съществуват и много центрове за медиация, които се занимават с решаване на казуси извън съда.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!