Балканиада е масово спортно състезание, което всяка година събира всички страни, които са на Балканския полуостров.

Нашите представители по лека атлетика за мъже и жени, тази година, спечелиха, още от първия ден, три златни награди в Рим.

Ивет Лалова отбеляза първата победа при сприт на 100м. Тя ги избяга за 11,57с., като това е доста убедителен резултат. Подобни постижения имаше през 2011г. в Сливен и 2013г. в Стара Загора. Второто място взе момиче от Израел – Дина Вайсман, която беше далеч от постижението на българката с 11,88с., което беше на стотна разстояние от бронзовия медал на Лучия Покос от Хърватия(11,89с.).

mirela demireva

Макар забавянето на темпото си, Митко Ценов при бягане на 5км., отново завърши пръв с отличителните 14:29,86мин и остави среброто и бронза на Хакан Чобан и Максим Раилеану. Треньорът му Йоло Николов, за сметка на това, не издържа и се отказа по време на състезанието.

Нашият най-силен състезател, Георги Иванов, срази своите противници по хвърляне на гюле, като още от първия си опит успя да го хвърли на 20,62м. На финала, той имаше още 6 силни противника, които също имат отличия от европейски и световни състезания, но никой не намери успеха си срещу Иванов.
Европейският шампион по хвърляне на гюле в зала – Асмир Колашинац от Сърбия, също искаше първото място за себе си, но не успя да достигне резултата на българина, със своите 20,02м. Това постигна чак на шестия си опит. Трябва да се има предвид, че в този спорт, колкото повече опити правиш – толкова повече умората си казва думата. Тези метри донесоха на сърбина, не лошия, сребърен медал. Третото място взе румънеца Андрей Тоадер с неговите 19,98м.

georgi ivanov

Тези са златните медали, които нашенците взеха от първия ден на Балканиадата, но не са всички отличия.
Сребърен медал взе Силвия Дънекова на 3000м.стъпълчейз, с не лошите 10:05,99мин.
Тихомир Иванов си тръгна с бронзов медал за скок на височина и Денис Димитров за бягане на 100м.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!