Знаете ли, че през България минават три европейски туристически маршрута, които Българският туристически съюз поддържа и се грижи да бъдат в добро състояние. По-добрата новина обаче е, че Трявна стана един от малкото градове, които участват в списъка на Европейската туристическа мрежа. Това е голямо постижение, защото Трявна е първия град от Източна Европа, който получава тази “награда”.

Успехът, също така, се дължи и на Андрей Новаков, който е предложил Трявна като членка на туристическия съюз на конференция, проведена на 13 май. В интервю той категорично споделя, че това ще даде място за много инвестиции, които да спомогнат растежа на града.

Още, на конференцията Георги Алипиев добави, че 100 млн. евро са предвидени за развитие и укрепване на културно-исторически обекти.

По време на анонса на кандидатурата се включиха важни имена като Кристина Нунес, Карло Кораза, Виктория Петрова, Нивелин Ноев и др. Те са членове на “Европейската туристическа мрежа на регионите”, Главна дирекция “Растеж” и “Земеделие и развитие на селското стопанство”.

трявна

Трявна се намира в Централна България, и по точно – северните склонове на Стара Планина. Градът е създаден още през 12в. и е носил името “Търнава”.

Причината Трявна да бъде включена в Европейската туристическа мрежа са множеството занаяти, които са били практикувани, а и се практикуват все още – дърворезба, иконопис, самобитна архитектура и др.

Не трябва да се пропуска и самия дух на града – къщите, улиците, знаменития площад с часовниковата кула. Трявна може да се разглежда като един голям музей.

Кметът на Трявна, Дончо Захариев, изрази своето щастие като добави, че се надява това да отвори възможности за града да се развие, както и ученици и студенти от други държави да го посещават по програмите “Хоризонт 2020” и “Еразъм+”.

трявна

Забележителности, които не бива да се изпускат, са “Музеят на резбарското изкуство”, “Музеят на тревненската иконописна школа”, “Славейковата къща”, гореспоменатата часовникова кула и не на последно място –  църквата “Св. Архангел Михаил”.

Кратко видео на Трявна от дрон в 4K качество на записа (4 x HD):

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!