Коронавирусът или COVID-19 се появи в Европа в началото на 2020г. и много бързо се разпространи във всяка една държава. България обяви извънредно положение на 13 май и оттогава насам заболелите нарастват постепенно. Взетите мерки относно ограничаване на заболелите като че ли имат ефект.

В същото време обаче, България не се оказа добре подготвена за началото на тази епидемия. Липсваха маски, дезинфектанти, медицинско предпазно облекло и т.н. Много хора бързо се организираха, за да помагат с кампании за набиране на средства и консумативи. Множество бизнеси промениха дейността си, за да могат да произвеждат нужните облекла, маски, ръкавици и т.н.

Какво направи държавата?

Промени се и икономическата обстановка. Хората загубиха работата си или са в неплатен отпуск, без изгледи да се върнат скоро на работа. И това е особено така за хората в ресторантьорския и туристическия бранш. Какво се случва с тях?

Държавата предприе стъпки, за да помогне на работниците и работодателите чрез схемата 60/40, по която държавата ще изплаща 60% от осигурителния доход и осигурителните вноски, които са за сметка на работодателя.

В същото време държавата също се договори с търговските банки да отпускат до 1500 лева безлихвен заем на хората, останали без работа или в неплатен отпуск.

Големите български компании и доброволчеството

С дарения се включват и някои от най-големитe български фирми и хранителни вериги. Те даряват пари или респиратори за болниците.

Гражданско доброволчество

Множество граждани се включиха като доброволци, за да помагат на различни болници. Това включва както студенти по медицина, така и обикновени хора. Те помагат с дезинфекцирането, например.

Откриха се и редица набирателни сметки, за да се закупува необходимото оборудване или екипировка. Една от най-големите кампании е #ЗАДОБРОТО, която успя да събере над 300,000 лева. Организаторите на кампанията също така разпращат защитни средства и облекло до болници в цялата страна. Също така успяват да поръчат и дарят 10 респиратора и друга техника на болниците в страната.

В много от големите градове се организират граждански групи в подкрепа на трудноподвижни и възрастни хора. Те пазаруват и доставят храни или плащат комуналните им сметки, за да не се налага да излизат.

На други места общински служители се организират в доброволчески групи, които извършват подобни услуги – разнос на храна по домовете и заплащане на сметки, закупуване на лекарства и др.

За целта в големите общини са организирани телефони, на които да могат да се подават заявки за необходимите продукти.

Като доброволци се включиха и някои известни личности. Тони Димитрова например отговаря на горещ телефон в Бургас, на който се обаждат хора със съмнения за корона вирус.

Филип Аврамов разнася лекарства и храна на възрастни и трудно подвижни хора в София, плеймейтката Жанета Осипова е доброволец към БЧК.

***

Въпреки трудното време и абсолютната несигурност – и здравословна, и икономическа, много българи се включиха в различни акции и доброволчески организации. Да не говорим за стотиците и хилядите, които помагат на свои възрастни съседи и приятели като им доставят храна, лекарства или правят други дребни услуги и за които не се говори по медиите и във вестниците. „Доброто е заразно“ и дано тази зараза продължи дълго след като сме се отървали от COVID-19.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!