Вече можем да споделим една хубава новина за българския туризъм, който прави първи стъпки към откриване на сезона и постепенно завръщане към нормалността. Малкият, но изключително живописен остров Света Анастасия в акваторията на Бургаския залив в петък, 8 май, посрещна първите си посетители за тази година.

Островът, който може да бъде обиколен пеша от край до край за десетина минути, се е формирал в резултат на вулканична и сеизмична дейност. Дооформили са го морските вълни и бризът като са изваяли причудливите му скални образувания, носещи притегателни и романтични имена като Вкамененият пиратски кораб, Дракона, Портата на слънцето. В наши дни Света Анастасия съхранява интересно културно–историческо наследство и е приятно място за разходки. Тук се намира манастирът „Света Анастасия Лечителка” – единственият запазен манастир от монашеските обители, издигнати в миналото из островчетата в Черно море. След като бе затворен за посещения от 13 март с обявяването на извънредното положение заради пандемията от корона вирус, сега най–после островът отново е достъпен за туриститеПосещенията се осъществяват при спазване на всички необходими санитарни изисквания.

18-метровия катамаран „Анастасия“, който традиционно превозва посетителите до острова и обратно, пътува с намален брой пътници заради нуждата от спазване на дистанция при сядане. За пасажерите са осигурени еднократни маски и ръкавици, както и дезинфектанти. Засега за гостите остава недостъпен музеят на острова. Откритите площи, църквата „Успение Богородично“ и външните маси в ресторанта са на разположение на посетителите, пекарната и кафенето също работят при спазване на някои ограничения. Предлагат се типичните за острова рибена чорба, миди, прясно изпечен хляб с квас, чайове от отглежданите тук билки, медена лимонада.

Новината за отварянето на остров Света Анастасия е наистина радваща, защото е едно напомняне колко прекрасни места има из България, много от които вероятно остават недобре познати за нашите сънародници. Тази година по всичко изглежда, че туризмът ще бъде възможен основно у нас, а това е чудесна възможност да обиколите и разгледате обекти, оставали до момента някак в периферията на туристическата реклама. България е богата на чудно красиви кътчета и голяма част от тях все още са извън интензивния туристопоток. Би било прекрасно да насърчим инициативата „Резервирай в България” и да си дадем възможност да опознаем много от тези местенца в настъпващия летен сезон.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!