Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов и Андрей Врабчев създадоха онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството  у нас в условията на криза. Заради пандемията галериите и арт изложенията заедно с художествените ателиета и школи бяха едни от първите, които се наложи да затворят врати за посетители и клиенти. Това стана причина голям брой творци на свободна практика да се окажат в затруднено финансово положение. Именно за да бъде в помощ на българските творци, се ражда групата „Купи изкуство, подкрепи художник”. Тя стартира във  Фейсбук точно преди месец с доста скромни очаквания, но за съвсем кратко време се разраства неудържимо.

Източник изображение: Фейсбук

Много активна е българската диаспора в чужбина, която подава ръка на нашите художници като изкупува  готови техни работи и поръчва нови. Инициаторите отбелязват, че голям интерес проявяват и сънародниците ни у нас – групата вече наброява 7500 последователи. В тази сложна за всички ни ситуация произведенията се търгуват на занижени цени, но важното е, че творците успяват да си осигурят доходи, за да оцеляват. Над 400 автори са се присъединили до момента към платформата с повече от 10 000 свои творби, предлагайки не само картини, но и бижута, икони, керамика, текстил. Платната, които се предлагат, са в различни жанрове – живопис, акварел, графика, смесени техники. Ако сте почитатели на скулптурата и фотографията, тук също можете да откриете прекрасни неща. Широкият отзвук от инициативата е окуражил организаторите да потърсят и други начини за популяризиране на идеята – един от тях е в създаването на профил и в Инстаграм. Това ще даде шанс на българските творци да се свържат по-лесно с потенциални ценители на изкуството и извън страната.

Според организаторите в настоящия момент на криза инициативата е истински спасителен пояс за голям брой творци. Радостно е да се отбележи, че дори при сегашните трудни обстоятелства мнозина българи продължават да се вълнуват от изкуство, да търсят красотата и изяществото в него и да отделят средства, за да подкрепят своите сънародници. Ако желаете, вие също можете да разгледате произведенията на българските творци на този линк, както и да се включите с още полезни предложения и идеи в тяхна подкрепа.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!