80-годишният юбилей на най-популярното българско хоро се отбелязва в различни градове в страната по инициатива на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Идеята им се превръща в национална инициатива, подета от редица духови оркестри, които изпълняват тържествено известната композиция, създадена от Дико Илиев.
Собственоръчно написаната от автора дата върху оригинала на „Дунавско хоро“ е 18 април 1937 година. Тя става знакова заради скоростната слава и сантименталност за българите, с която се сдобива тази бърза пиеса. Дунавското хоро е написано специално за изпълнение от духов оркестър и се превръща в емблематично за нацията ни произведение, без което посрещането на всяка нова година не би било така празнично.
Честването на неговата годишнина се организира от духовите оркестри в цялата страна, като вече беше изпълнено в Стара Загора, Русе, Перник, Димитровград, Смолян, Севлиево и Бургас. Предстои оркестрите за духова музика в София, Габрово и Хасково да разиграят местната публика с обичаното Дунавско хоро, като по този начин се цели съхраняване на националната музикална традиция.

сн.: Уикипедия

Дико Илиев е родом от луковитското село Карлуково. Със своите оригинални композиции, в които съчетава народна музика с елементи от градския фолклор, той поставя началото на хорáта за духов оркестър. Новият жанр се налага, докато Илиев свири в оркестъра на 36-ти Пехотен козлодуйски полк, на когото става диригент по-късно, през 1948 година. Композиторът дирижира и духовия оркестър към народното читалище в Оряхово, полага основите на много духови оркестри в Монтанския и Врачанския край, които изпълняват специфичната комбинация от градски и народни ритми, наложили се впоследствие като образци със своето силно емоционално въздействие.
Авторът на обичното Дунавско хоро, изпълнявано в размер 2/4, е написал още десетки прави, дайчови и еленини хора. Сред тях са „Ганкино“, „Добруджанско“ и „Александрийка“, маршове, ръченици, валсове и народни китки. В знак на почит към Дико Илиев в Монтана се провеждат Празници на духовите оркестри на негово име. На него е кръстен дори ледник в Антарктида, намиращ се на остров Александър.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!